Aktualności
W dniu 14 grudnia 2016 roku w Starostwie Powiatowym miała miejsce uroczystość wręczenia stypendiów Prezesa Rady Ministrów najlepszym uczniom szkół ponadgimnazjalnych z powiatów: sandomierskiego, buskiego, staszowskiego i opatowskiego. Uroczystość prowadził dyrektor Wydziału Organizacji i Rozwoju Edukacji w Kuratorium pan Maciej Długosz, zaś władzę kuratoryjne reprezentowała Wicekurator Świętokrzyski pani Renata Rabczyńska. W imieniu Prezes Rady Ministrów stypendia wręczał Wicewojewoda Świętokrzyski pan Andrzej Bętkowski. Gospodarzem uroczystości był Starosta Opatowskie pan Bogusław Włodarczyk w towarzystwie Starosty Staszowskiego pana Michała Skotnickiego oraz Mirosława Adamka, członka Zarządu Powiatu Opatowskiego.
15 grudnia 2015 r. roku uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie odwiedzili swoich młodszych kolegów z Samorządowego Zespołu Szkół Nr 1 oraz Samorządowego Zespołu Szkół Nr 2. Z okazji zbliżającego się Bożego Narodzenia zaprezentowali krótki program muzyczny i zaprosili uczniów do wspólnej zabawy i udziału w konkursie tematycznie związanym ze zbliżającymi się świętami. W trakcie zabawy śpiewali wspólnie świąteczne piosenki i kolędy a także częstowali wypiekami przygotowanymi przez młodzież Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Na zakończenie w imieniu całej młodzieży Zespołu Szkół nr 1, Dyrekcji i Grona Pedagogicznego złożyli wszystkim życzenia radosnych, pogodnych, wesołych i zdrowych świąt oraz wszelkiej pomyślności i spełnienia marzeń w nowym roku. Nad przygotowaniem świątecznych wypieków i oprawy artystycznej czuwały panie Dorota Pitek, Agnieszka Spała, Agnieszka Zwolska.
W dniu 25 listopada 2016r. uczennice Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Zuzanna Ciach – kl. IV, Monika Sajda i Karolina Stępień kl. – III uczestniczyły w Okręgowym etapie XIX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Zmagania konkursowe miały miejsce w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Przygotowania i udział w eliminacjach umożliwiły uczennicom zdobycie nowych i utrwalenie dotychczasowych wiadomości i umiejętności, a także wymianę doświadczeń z kolegami kształcącymi się w podobnych branżach związanych z przetwórstwem spożywczym i żywieniem.