Aktualności
W dniu 16 czerwca 2014r. przeprowadziliśmy w naszej szkole przedwakacyjną, czwartą w tym roku szkolnym akcję honorowego krwiodawstwa. Tradycyjnie nad organizacją i przebiegiem akcji czuwały członkinie Szkolnego Koła Polskiego Czerwonego Krzyża wraz ze swym opiekunem Szczepanem Madejem. Przedwakacyjny termin akcji był naszym odzewem na apel Świętokrzyskiego Kuratora Oświaty Pani Małgorzaty Muzoł. Łącznie w tym dniu krew oddało 19 osób. Kilka dni wcześniej młodzież oddawała honorowo krew w Ostrowcu Świętokrzyskim z przeznaczeniem dla rannego w wypadku komunikacyjnym kolegi. Łącznie w mijającym roku szkolnym 2014/2015 w naszej szkole przeprowadzono 142 donacji, oddano 62,85 l krwi.
Co dwunasta osoba żyje z przewlekłym zapaleniem wątroby typu B lub C. Większość z nich nie jest świadoma swojej choroby ponieważ przez wiele lat nie daje ona żadnych objawów. W związku z tym nasza szkoła przystąpiła do propagowania wiedzy o wirusowym zapaleniu wątroby w ramach realizacji ogólnopolskiego programu profilaktycznego ,,Podstępne WZW”. W programie położono nacisk na następujące zagadnienia: objawy i drogi zakażenia wirusem HCV i HBV, grupy ryzyka oraz sposoby diagnozowania i możliwości leczenia. Oprócz nabycia wiedzy teoretycznej młodzież z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych miała możliwość samodzielnego opracowania jadłospisów i przygotowywania na zajęciach w szkolnej pracowni gastronomicznej potraw zalecanych dla diety wątrobowej.
W czerwcu Szkolne Koło PCK zostało zaproszone na zajęcia warsztatowe do Publicznego Gimnazjum im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Iwaniskach. Zajęcia odbywały się w ramach Tygodnia Profilaktyki pod hasłem ”Żyję i działam bezpiecznie, bo życie to najcenniejszy dar”.Celem warsztatów było podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej i właściwego postępowania w sytuacjach zagrożenia życia i zdrowia. Celem było także zwrócenie uwagi młodzieży na bezpieczeństwo podczas spędzania wolnego czasu w okresie wakacji i promowanie bezpiecznych zachowań. Młodzież wraz z opiekunem Szczepanem Madejem i Pawłem Weselakiem zademonstrowała pokaz udzielania pierwszej na terenie bezpośrednio przylegającym do budynku szkolnego.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej z klasy II TŻiUG pod kierunkiem pani Agnieszki Frejlich przygotowali uczestnikom „Biwaku Ponury- Nurt” wspaniała niespodziankę. W czasie, gdy „ mundurówka” przemierzała górskie szlaki podążając śladami partyzantów i mjr „Ponurego” korzystając z kuchni Polowej w Nowym Skoszynie „żywieniówka” przygotowała wyśmienity posiłek. Kiedy strudzeni wędrówką i trzydziestogodzinnym szkoleniem, pozbawień snu komandosi i uczniowie klas liceum służb mundurowych ZS Nr1 w Opatowie przybyli na leśną polanę, aby odpocząć przed podsumowaniem „Biwaku”, odkryli kuchnię polową z której unosił się wspaniały zapach.