Aktualności
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych już po raz kolejny mają możliwość doskonalenia swoich umiejętności zawodowych na stażu trzytygodniowym poza granicami kraju w Portugalii. Celami projektu jest wsparcie stażystów w zdobywaniu nowych kwalifikacji i umiejętności zawodowych, poznanie zawodowego języka obcego w stopniu umożliwiającym podstawową komunikację oraz kultury, tradycji i metod organizacji pracy kraju przyjmującego. Zdobycie wyżej wymienionych doświadczeń polepszy szanse na start zawodowy przyszłych pracowników i ułatwi im znalezienie atrakcyjnego zajęcia w branży gastronomicznej. Celem drugoplanowym projektu jest potwierdzenie nabytych umiejętności przez dokument Europass Mobility, honorowany na terenie Unii Europejskiej.
Z początkiem kwietnia b.r. 40 uczniów Technikum Pojazdów Samochodowych i Technikum Mechanizacji Rolnictwa oraz 40 uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie Mechanik Pojazdów Samochodowych przystąpiło do szkoleń na kursach spawania w metodzie MAG 135. Kursy spawania są jednym z działań realizowanego w szkole projektu unijnego „Uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie bliżej rynku pracy”. Zaplanowanych jest do realizacji łącznie 8 kursów w 2 letnim okresie trwania projektu. Ponadto uczniowie odbędą miesięczne staże i praktyki w lokalnych przedsiębiorstwach gdzie nie tylko podniosą swoje kompetencje zawodowe ale też będą otrzymywać stypendium stażowe. Kolejny element realizowanego projektu stanowią zajęcia z doradztwa zawodowego, których głównym celem jest zaplanowanie przebiegu własnej ścieżki kariery zawodowej i nabycie umiejętności poruszania się na rynku pracy. Temu celowi mają służyć też zaplanowane wizyty studyjne u potencjalnych pracodawców w regionie.
Uczniowie naszej szkoły w całym cyklu nauki w różnorodny sposób wzmacniają swoje przyszłe kompetencje zawodowe miedzy innymi uczestnicząc w projekcie „Nowoczesna Szkoła Zawodowa – Nowoczesny Region”. Obecnie aktywnie biorą udział w zajęciach z postaw przedsiębiorczości i kreatywności , języków obcych w zakresie tematyki zawodowej oraz doradztwa zawodowego. Ukończyli już zajęcia z zakresu kompetencji matematycznych , otrzymując stosowne certyfikaty. Z dużym zaangażowaniem zdobywają także praktyczne umiejętności u lokalnych przedsiębiorców branży gastronomicznej. Kolejne wyzwanie dla młodzieży, to rozpoczynające się warsztaty dotyczące nowoczesnych rozwiązań w branżach zgodnych z inteligentnymi specjalizacjami regionu. W związku z tym uczniowie naszej „Żywieniówki” wezmą udział w warsztatach „Turystyka zdrowotna i prozdrowotna”. Dodatkowe godziny nauki z całą pewnością wzmacniają ich zawodowy potencjał oraz zwiększają szanse na sukces naszych przyszłych adeptów technikum żywienia i usług gastronomicznych na rynku pracy.
„Bezpiecznie od Startu” to konkurs w którym corocznie nie może zabraknąć uczniów reprezentujących naszą szkołę. Jest on organizowany przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach, Izbę Rzemieślników i Przedsiębiorców w Kielcach i Świętokrzyskie Kuratorium Oświaty. XVII wojewódzki etap odbył się 05 kwietnia 2017 roku w Zespole Szkół Zawodowych Nr 3 w Kielcach. Naszą szkołę reprezentowało 2 uczestników – laureatów etapu szkolnego: Kinga Dąbrowska i Konrad Sitarski z klasy II D. Zadaniem konkursowym było rozwiązanie testu składającego się z 42 pytań z zakresu Prawa Pracy oraz Bezpieczeństwa i Higieny Pracy. Wśród 35 uczniów z całego województwa świętokrzyskiego biorących udział w konkursie nasi reprezentanci zajęli ex aequo 7 miejsce, za co z rąk przedstawicieli organizatorów otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe. Dziękujemy za wspaniałe reprezentowanie naszej szkoły i gratulujemy.
- "Górka" w radio ...
- Konferencja naukowa dla Logistyków i Mundurówki na „Górce”
- Wykładowcy Uniwersytetu Technologiczno – Humanistycznego w Radomia prowadzą zajęcia z uczniami Technikum Mechanizacji Rolnictwa z „Górki”
- "Z pola na stół – uczyńmy jedzenie bezpiecznym”
- Świetnie wyniki zawodowe w szkole na „Górce” - ZS nr 1 w Opatowie