Aktualności
,,Zapachniała wiosna majem
przyszedł miesiąc upragniony...
Zaczarował nam dni szare,
zmienił w ciepłe, kolorowe…''
Za pasem miesiąc kwiecień, przed nami długi majowy weekend. Uczniowie klas pierwszych Technikum Hotelarskiego oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych postanowili podsunąć wszystkim niezdecydowanym pomysł na udaną ,,majówkę''. Dla miłośników historii i dobrej kuchni polecają klimatyczny ,,mały Rzym'', miasto położone na siedmiu wzgórzach – Sandomierz. Ruszając śladem zabytków architektury, bohaterów historycznych, w poszukiwaniu regionalnych smaków i miejsc noclegowych – 18 kwietnia 2016 roku uczniowie sami wszystko sprawdzili jako przyszli restauratorzy i hotelarze. Spacerując uliczkami królewskiego miasta, wąwozami lessowymi czy bulwarem Wisły, strudzeni turyści powinni wstąpić do uroczych kawiarenek położonych przy Rynku: Koldegardy i Caffe Mała. Doskonałe sałatki, ciabaty i tosty, oraz serwowane na wiele sposobów kawy, naleśniki i pyszne domowe wypieki, będą z pewnością gwarancją smaku i zadowolenia dla najbardziej wymagających konsumentów. Planując kilkudniową ,,majówkę'' w Sandomierzu, jako miejsce noclegu uczniowie polecają kameralny, komfortowy hotelik znajdujący się w pobliżu Starówki – Willę pod Bramą.
Pierwszy tydzień kwietnia 2016r. w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie był czasem próbnych egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Uczniowie klas technikalnych oraz zawodowych mogli sprawdzić stan swojej wiedzy oraz umiejętności z kierunkowych przedmiotów zawodowych. Próbny egzamin składał się z dwóch części: teoretycznej - polegającej na rozwiązaniu testu oraz praktycznej- przeprowadzanej na stanowisku egzaminacyjnym. Do egzaminu przystąpiła młodzież z technikum pojazdów samochodowych, mechanizacji rolnictwa, żywienia i usług gastronomicznych oraz z klas zawodowych o profilu: mechanik pojazdów samochodowych, sprzedawca, kucharz i monter-elektronik. "Zadania egzaminacyjne przygotowała Centralna Komisja Egzaminacyjna - powiedział kierownik szkolenia zawodowego w tutejszej szkole, Tomasz Sewera - natomiast w gestii nauczycieli było stworzenie warunków odpowiadających właściwemu egzaminowi. Dzięki temu nasi uczniowie zaznajomili się nie tylko z formułą egzaminu, ale poznali też procedurę egzaminacyjną i nauczyli się gospodarować wyznaczonym czasem.
W bieżącym miesiącu w naszej szkole zostały przeprowadzone konsultacje społeczne na temat „Mapa zagrożeń powiatu opatowskiego”. Komendę Powiatową Policji w Opatowie reprezentowali: asp. Grzegorz Rusak, asp. Mariusz Chodała i mł. asp. Krzysztof Pietrzyk. Stronę społeczną reprezentowała młodzież szkolna z klas mundurowych wraz ze swym opiekunem Szczepanem Madejem. Podczas prezentacji policjanci bardzo szczegółowo przedstawili zarówno w formie opisowej jak i graficznej stan bezpieczeństwa w Powiecie Opatowskim. Szczegółowo omówiono różne przestępstwa, w tym: przestępczość gospodarczą, przestępczość narkotykową, wykroczenia szczególnie uciążliwe społecznie, wykroczenia przeciwko spokojowi i porządkowi społecznemu, wykroczenia przeciwko obyczajności publicznej, wykroczenia przeciwko urządzeniom użyteczności publicznej, wykroczeniom przeciwko ustawie o wychowaniu w trzeźwości, kradzież mienia, niszczenie mienia. Omówiono także bardzo obszernie stan bezpieczeństwa na drogach Powiatu opatowskiego.
Gimnazjaliści z powiatu opatowskiego i spoza jego granic tłumnie przybyli do Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie, aby w ramach „Dnia Otwartego” obejrzeć szkołę i zapoznać się z ofertą edukacyjną na rok szkolny 2016/2017. „Liczba uczniów odwiedzających szkołę tego dnia przeszła moje najśmielsze oczekiwania – powiedziała Magdalena Gdowska, dyrektor szkoły – młodzież w kilku turach oglądała placówkę, gdyż jednocześnie wszyscy nie pomieściliby się w naszym, jak by nie było, obszernym budynku. Cieszy mnie tak duże zainteresowanie szkołą, którą mam zaszczyt kierować. Wierzę, że spośród niezwykle bogatej oferty edukacyjnej każdemu uda się wybrać kierunek kształcenia po linii jego zdolności i zainteresowań”. Gimnazjaliści mieli okazję podpatrzeć, jak funkcjonują na co dzień poszczególne typy techników, szkoła zawodowa i liceum. „żywieniówka” serwowała przekąski własnej produkcji, „mundurówka” popisywała się sprawnością fizyczną, „rolnicy” pokazali, jak obsługiwać sprzęt polowy, zaś mechanicy czarowali umiejętnością naprawy samochodów i wraz ze swymi nauczycielami zorganizowali dla gimnazjalistów kiełbaski pieczone na grillu. Nie obyło się też bez praktycznej lekcji hotelarstwa. W specjalnie zainscenizowanym „pokoju hotelowym” oraz „recepcji” młodzi adepci hotelarstwa pokazali, co znaczy dobrze zaopiekować się gościem, aby zawsze wracał do tego jedynego hotelu.