Aktualności
Gimnazjaliści z powiatu opatowskiego i spoza jego granic tłumnie przybyli do Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie, aby w ramach „Dnia Otwartego” obejrzeć szkołę i zapoznać się z ofertą edukacyjną na rok szkolny 2016/2017. „Liczba uczniów odwiedzających szkołę tego dnia przeszła moje najśmielsze oczekiwania – powiedziała Magdalena Gdowska, dyrektor szkoły – młodzież w kilku turach oglądała placówkę, gdyż jednocześnie wszyscy nie pomieściliby się w naszym, jak by nie było, obszernym budynku. Cieszy mnie tak duże zainteresowanie szkołą, którą mam zaszczyt kierować. Wierzę, że spośród niezwykle bogatej oferty edukacyjnej każdemu uda się wybrać kierunek kształcenia po linii jego zdolności i zainteresowań”. Gimnazjaliści mieli okazję podpatrzeć, jak funkcjonują na co dzień poszczególne typy techników, szkoła zawodowa i liceum. „żywieniówka” serwowała przekąski własnej produkcji, „mundurówka” popisywała się sprawnością fizyczną, „rolnicy” pokazali, jak obsługiwać sprzęt polowy, zaś mechanicy czarowali umiejętnością naprawy samochodów i wraz ze swymi nauczycielami zorganizowali dla gimnazjalistów kiełbaski pieczone na grillu. Nie obyło się też bez praktycznej lekcji hotelarstwa. W specjalnie zainscenizowanym „pokoju hotelowym” oraz „recepcji” młodzi adepci hotelarstwa pokazali, co znaczy dobrze zaopiekować się gościem, aby zawsze wracał do tego jedynego hotelu.
‘English Day’ to dzień ustanowiony przez UNESCO w 2010 roku i obchodzony 23 kwietnia każdego roku. Celem jest propagowanie języka angielskiego na świecie, który nazywany jest ‘world language’ – ‘lingua franca’. Tego dnia odbywają się różnorakie imprezy mające na celu przybliżanie historii, kultury i innych osiągnięć związanych z językiem. Czytanie książek, wieczory poetyckie, oraz inne wydarzenia promują język angielski. Uczniowie Technikum Żywienia postanowili uczcić ‘English Day’ w zupełnie inny sposób niż dotychczas. Na zajęciach praktycznych przygotowali kilka tradycyjnych potraw angielskich i amerykańskich, chcąc w ten sposób pokazać jak różnorodna i ciekawa jest kuchnia angielska. Oryginalność kuchni angielskiej wynika z faktu, że stanowi ona różnorodną mieszankę wielu rodzimych i kolonialnych tradycji oraz wpływów.
W tym roku Światowy Dzień Zdrowia przypadający 7 kwietnia 2016r. obchodzony był pod hasłem „Pokonaj cukrzycę!”. W promowanie wiedzy o cukrzycy aktywnie włączyli się uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie oraz ich opiekunki Dorota Pitek, Agnieszka Spała i Monika Wicha. Działania rozpoczęły się już w połowie marca. Pierwszym ich etapem był wykład „Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna XXI wieku” przygotowany przez pielęgniarkę szkolną Eleonorę Wicha, a także zajęcia tematyczne podczas lekcji zasad żywienia i pracowni gastronomicznej. W drugim etapie działań młodzież TŻiUG przystąpiła do teoretycznego Konkursu Wiedzy Diabetologicznej. Spośród 50 uczestników wyłoniono siedem najlepszych dziewcząt, które przystąpiły do etapu praktycznego pt. „Dieta diabetyka w praktyce”.
W Zespole Szkół Nr1 w Opatowie od lat promuje się ideę bezpiecznej pracy jako standardu w przyszłym życiu zawodowym, kształtuje się u młodych ludzi właściwe postawy w sytuacjach zagrożeń lub wypadków. Młodzież podnosi swą wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, ergonomii, prawa pracy, poprzez udział w programach edukacyjnych oraz konkursach z tego zakresu. W dniu 08 Kwietnia 2016r. w Kielcach odbył się regionalny etap XVI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o zasadach BHP dla uczniów z zakładów rzemieślniczych pn. „Bezpiecznie od startu”, zorganizowany przez Izbę Rzemieślników i Przedsiębiorców w Kielcach, Kuratorium Oświaty w Kielcach oraz Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach. Konkurs adresowany jest do uczniów rzemiosła, czyli młodocianych pracowników zatrudnionych w celu przygotowania zawodowego w zakładach rzemieślniczych.
- Młodzież Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie ponownie laureatami konkursu
- „Drżyjcie chłopaki!” – Sukces kobiecego boksu w Zespole Szkół Nr1
- "Mundurówka“ ZS Nr1 z Opatowa wśród najlepszych na szkoleniu w Warszawie
- Konstruowanie „SAMA” – traktora o zmniejszonych wymiarach przez uczniów ZS Nr1 w Opatowie
- Zajęcia warsztatowe w „Bałtowskim Zapiecku”