Aktualności
Z początkiem marca przyroda budzi się do życia. My też wyganiamy resztki zimy ze wszystkich kątów, powoli szykując się do Wielkanocy. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z nową wiosenną energią zabrali się do przygotowywania świątecznych potraw. A jako, że polska Wielkanoc nie obejdzie się bez typowo polskich specjałów uczniowie przygotowali: tradycyjny żur, zupę chrzanową, białą kiełbasę w cieście francuskim, przeróżne propozycje przystawek z jaj, sałatki, sosy. Wielkanoc to już wiosenny czas, dlatego na stole musi być obficie i bardzo kolorowo, aby puścić w niepamięć Wielki Post i zimę. Ozdobą wielkanocnych stołów są puszyste lukrowane baby, wyśmienite serniki i kolorowe mazurki, które znakomicie udały się „naszym kucharzom” i królowały w wielkanocnym menu.
Dnia 18 marca 2016 roku odbyła się wycieczka do Kielc na XXII Międzynarodowe Targi Techniki Rolnej AGROTECH. Uczestnikami byli uczniowie I i II klasy Technikum Mechanizacji Rolnictwa w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie wraz z opiekunami Władysławem Politem i Grzegorzem Popkiem. Młodzież bardzo chętnie zwiedzała stoiska największych firm z branży rolniczej oraz pokrewnych powiązanych z techniką rolniczą, działających na polskim rynku. Na targach wystawiali swe towary przedstawiciele takich firm, jak: Kubota, John Deere, FENDT, Massey Ferguson, STOLL, Amazone, Ursus, Agromet, Class, Case, Valtra, Steyr, Deuth Fahr, Now Holland, Zetor i inne. Poza sprzętem rolniczym ciekawe stoiska prezentowali producenci upraw rolniczych oraz firmy zajmujące się ekologią ogrzewania budynków gospodarczych, producenci kolektorów. Zwiedzający mogli również oglądać stoiska firm z naszego regionu: AGROSERWIS Mariusza Nowakowskiego handlującego ciągnikami firmy Fend, Masay Ferguson, P.P.U.U.A.R Chmielewski w Kleczanowie, Valtra Opatów.
W dniu 17 marca 2016 uczniowie klas maturalnych pod opieką wychowawców i katechetów wzięli udział w XXV Pielgrzymce Maturzystów Diecezji Sandomierskiej na Jasną Górę. Pobyt w maryjnym sanktuarium rozpoczęło spotkanie z „ciekawym człowiekiem”. W tym roku był nim Robert Tekieli, znany dziennikarz i publicysta, który mówił o zagrożeniach duchowych współczesnego człowieka. Zwieńczeniem była modlitwa różańcowa w Kaplicy Cudownego Obrazu i możliwość skorzystania z sakramentu pokuty. Mszy świętej przewodniczył ksiądz bp Edward Frankowski, który mówił o odpowiedzialnym wybraniu drogi życiowej i o Maryi jako Matce, która otacza wszystkich ludzi czułą miłością.
Archeolodzy twierdzą, że naleśnik może być pierwszym przetworzonym produktem zbożowym, jaki jedzono powszechnie i globalnie. Dowodem tego może być fakt że niemal każda kultura i kraj ma swoją odmianę tego smażonego placka. Standardem jest aby był to okrągły, najczęściej cienki placek smażony z obu stron. Drugim wariantem będzie dodanie drożdży lub innego środka spulchniającego, wtedy otrzymamy puszysty naleśnik. Możemy generalnie podzielić naleśniki na klasyczne, cienkie - francuskie i grube, puszyste - amerykańskie. W Polsce przyjęło się najczęściej jadać te pierwsze zaś w krajach anglojęzycznych, odwrotnie, najczęściej jada się puszyste naleśniki - pancakes.
- Uczniowie TPS na wycieczce przedmiotowej do fabryki samochodów ciężarowych MAN
- Sukces ucznia Technikum Ekonomicznego Rafała Ciepieli
- Komandosi GROMu patronują "młodej armii'' ZS Nr1 w Opatowie
- Regionalny etap konkursu wiedzy o prawie pracy i zasadach BHP „Poznaj swoje prawa w pracy”
- Taniec zamiast Goździka