Aktualności
Wiosna przybyła a wraz z nią wszystko wokół zazieleniło się i w każdym z nas zakwitła energia i zakiełkowały nowe pomysły. Poczuli to także nauczyciele i uczniowie ZS nr 1 w Opatowie. Z inicjatywy pani Agnieszki Zwolskiej, Edyty Gwoździk, Marty Firmanty, Agnieszki Frejlich, zostały zorganizowane Dni Wielkanocnych Przygotowań, w którym uczestniczyła młodzież z klas I i II LOM, I TL i TMR oraz II TŻiUG. Pani Agnieszka Zwolska ze szkolnej biblioteki odnalazła najstarsze wydania powieści "Chłopi" Władysława Reymonta, aby młodzi czytelnicy mogli poczuć ducha przeszłości. Czytali fragmenty poświęcone zwyczajom obchodzenia Świąt Wielkanocnych. Pojawiły się opisy dotyczące kraszenia jajek, święcenia pokarmów, grzebania śledzia i noszenia żuru, śniadania wielkanocnego oraz dyngusa.
W dniu 6 kwietnia 2017 uczniowie klas maturalnych wzięli udział w XXVI Pielgrzymce Maturzystów Diecezji Sandomierskiej na Jasną Górę. Pobyt w maryjnym sanktuarium rozpoczęło spotkanie z „ciekawym człowiekiem”. W tym roku był nim Leszek Dokowicz, który podzielił się z młodymi osobistym świadectwem nawrócenia. Po spotkaniu młodzi uczestniczyli we wspólnej modlitwie różańcowej w Kaplicy Cudownego Obrazu, gdzie wspólnie uroczyście zawierzyli Maryi swoje zaczynające się dorosłe życie. Mszy świętej przewodniczył bp Krzysztof Nitkiewicz towarzysząc maturzystom w ich modlitwie. Na zakończenie Mszy św. przedstawiciele maturzystów złożyli na ręce księdza bpa podziękowanie za sprawowanie Mszy świętej i wygłoszone słowo Boże.
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych już po raz kolejny mają możliwość doskonalenia swoich umiejętności zawodowych na stażu trzytygodniowym poza granicami kraju w Portugalii. Celami projektu jest wsparcie stażystów w zdobywaniu nowych kwalifikacji i umiejętności zawodowych, poznanie zawodowego języka obcego w stopniu umożliwiającym podstawową komunikację oraz kultury, tradycji i metod organizacji pracy kraju przyjmującego. Zdobycie wyżej wymienionych doświadczeń polepszy szanse na start zawodowy przyszłych pracowników i ułatwi im znalezienie atrakcyjnego zajęcia w branży gastronomicznej. Celem drugoplanowym projektu jest potwierdzenie nabytych umiejętności przez dokument Europass Mobility, honorowany na terenie Unii Europejskiej.