Aktualności
Przed tygodniem kolejna grupa uczniów z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wróciła z zagranicznego stażu w portugalskiej Evorze. W sobotę 3 marca nasi „żywieniowcy” wraz z opiekunami przybyli do Evory. Po odpoczynku udali się na lunch do jednej z tutejszych restauracji. Mieli możliwość degustacji regionalnych potraw i przysmaków. W pierwszym tygodniu staży w portugalskich restauracjach w Evorze uczniowie klasy II TŻiUG zapoznawali się z miejscami pracy i powoli wdrażali się w swoje obowiązki. Praktyki odbywały się w 7 lokalach gastronomicznych, gdzie młodzi kucharze zdobywali doświadczenie zawodowe pod okiem profesjonalnych portugalskich mistrzów kuchni: Docas Gourme, A Curva do Bacelo, Cozinha da Catarina, Cozinha da Graciete – Bowling, Friends Sushi Bar By Kenzo, Convento do Espinheiro, Restaurante Chouriçaria da Praça. Martyna Świrk oraz Oliwia Chadała staż odbywały w restauracji jednego z najlepszych i najpiękniejszych hoteli w Portugalii - pięciogwiazdkowym Convento do Espinheiro. Hotel mieści się w budynku należącym kiedyś do mnichów. Zachwyca niezwykłą atmosferą i urokiem. Jakub Jankowski i Remigiusz Wasilewski pracowali w Friends Sushi Bar By Kenzo – najlepszym barze sushi w Evorze.
W dniu 27 marca 2018 roku młodzież z Zespołu Szkół Nr 1 udała się na pielgrzymkę do Częstochowy w intencji maturzystów. Uczniowie klas maturalnych uczestniczyli we Mszy św., w indywidualnych modlitwach przedstawiali swe prośby Matce Bożej, zwiedzali bazylikę. W drodze powrotnej uczestnicy pielgrzymki zatrzymali się w restauracji „Camelia”, gdzie zjedli obiad ufundowany przez pana Waldemara Domagałę. W ten sposób pan Waldek podziękował wszystkim maturzystom za ich sportowe, logistyczne i gastronomiczne zaangażowanie i pomoc w organizacjach konferencji piłkarskich Grassroots oraz innych imprez i zawodów sportowych, które w ostatnich latach organizował.
Jest już tradycją, że z okazji zbliżających się świąt klasa III technikum żywieniowego i hotelarskiego pod kierunkiem wychowawcy wspólnie gotuje i biesiaduje przy suto zastawionym stole. Tak tez stało się dnia 26.03.2018 r. na zajęciach pracowni gastronomicznej, kiedy uczniowie w oczekiwaniu na Święta Wielkiej Nocy upichcili świąteczne śniadanie, w wersji staropolskiej z nutką nowoczesności. Nie mogło więc zabraknąć żuru, pieczonej szynki, białej kiełbasy, jaj, sałatek i bab, którym nikt nie mógł się oprzeć. Potrawą polecaną na przystawkę był tatar z łososia i awokado serwowany na ciemnym żytnim chlebie.