Aktualności
W czerwcu w Zespole Szkół nr 1 w Opatowie została przeprowadzona kolejna akcja charytatywna w postaci zbiórki pieniędzy „Dla Michała” ucznia naszej szkoły, realizującego indywidualny tok nauczania. W akcję zaangażowała się młodzież całej szkoły, na czele ze Szkolnym Kołem Wolontariatu oraz Samorządem Uczniowskim pod opieką pani pedagog Małgorzaty Stępień oraz nauczycieli, pani Marty Firmanty i pani Magdaleny Kidoń. Dziękujemy i gratulujemy naszej młodzieży oraz ich wychowawcom za zaangażowanie i solidarność w podjętym przedsięwzięciu. Jesteśmy przekonani, że nasza szkoła nie tylko edukuje, ale także uczy wrażliwości i postaw prospołecznych powiedziała dyrektor szkoły Magdalena Gdowska.
W ramach projektu ,,Innowacyjna edukacja – nowe możliwości zawodowe” dyrektorzy szkół technicznych Powiatu opatowskiego pani Magdalena Gdowska oraz pan Marcin Stańczyk uczestniczyli w dniach 5 -8 czerwca 2018 r. w niezwykle atrakcyjnej wizycie studyjnej w Wiedniu. W wyjeździe do austriackich instytucjach kształcących w systemie dualnym wzięli udział także przedstawiciele instytucji zrzeszających przedsiębiorców województwa świętokrzyskiego oraz Urzędu Marszałkowskiego. Bogaty program wizyty rozpoczął się spotkaniem z Ambasador Polski w Austrii Pania Jolantą Różą Kozłowską, z którą poruszono kwestię kształcenia dualnego. Pani ambasador bardzo ciepło wypowiadała się o szkołach technicznych i doceniła zaangażowanie samorządu w inwestycje w szkolnictwo zawodowe. W rozmowach uczestniczył także Pan Marcin Szlachcikowski- dyrektor Zagranicznego Biura Handlowego RP w Austrii, z którym dyrektorzy szkół opatowskich podjęli rozmowy o możliwości organizacji praktyk zagranicznych dla swoich uczniów.
Pod koniec maja uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Żywności WARSAW FOOD EXPO 2018 w Nadarzynie koło Warszawy. To wydarzenie skierowane jest zarówno do profesjonalnych odbiorców, jak i wszystkich tych, którzy lubią gotować, ciągle szukają inspiracji kulinarnych i chcieli na żywo spotkać gwiazdy kuchni. Podczas targów odbywały się warsztaty i szkolenia oraz prezentacja ofert produktowych przedsiębiorców z kraju i zagranicy. Młodzież miała także okazję porozmawiać z producentami i przedstawicielami branży gastronomicznej, którzy prezentowali żywność i napoje wysokiej jakości, produkty tradycyjne i regionalne, BIO żywność i potrawy serwowane w restauracjach, a także naczynia i urządzenia gastronomiczne.