Aktualności
W dniu 24.03 2015 roku w naszej szkole odbyły się eliminacje szkolne do XV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Zasadach Bezpieczeństwa i Higieny Pracy pod hasłem: „BEZPIECZNIE OD STARTU”.Konkurs organizowany jest przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach, Izbę Rzemieślników i Przedsiębiorców w Kielcach oraz Kuratorium Oświaty w Kielcach. Jego celem jest zwiększenie wśród uczniów wiadomości o bezpieczeństwie pracy i przysługujących prawach pracowniczych.
Kuchnia pachnąca przyprawami i ciesząca nie tylko podniebienie, ale i oko smakoszy, to rozkosz. We wtorek 14 kwietnia 2015 r. w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie odbyły się już po raz kolejny warsztaty kulinarne dla uczniów klas pierwszych Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod kierunkiem p. Doroty Pitek i p. Agnieszki Spały. Zajęcia prowadził doświadczony kucharz pensjonatu ,,Wiatrakowo’’ nad Wisłą w Kazimierzu Dolnym, autor książek kulinarnych – pan Stanisław Lenart.
Uczennice Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie uzyskały trzy pierwsze miejsca w XI Konkursie Wiedzy o Krajach Niemieckojęzycznych, który odbył się 9 kwietnia 2015r.w Ożarowie pod patronatem Starostwa Powiatowego w Opatowie. Wśród uczestników Konkursu znaleźli się uczniowie trzech szkół ponadgimnazjalnych: Zespół Szkół Nr1 w Opatowie, Liceum Ogólnokształcące im. Bartosza Głowackiego w Opatowie oraz Zespół Szkół w Ożarowie im. Marii Skłodowskiej-Curie. W konkursie młodzież zmierzyła się z zagadnieniami z dziedziny historii, literatury, geografii, polityki oraz przemysłu.
Wielkanoc jest wyjątkowa, bo wiosenna i pełna radości. W naszej kulturze ważnym elementem tych świąt jest obficie zastawiony stół i celebracja śniadania wielkanocnego. Każde danie powinno smakować tego dnia wybornie. Z tej okazji uczniowie klas pierwszych i trzeciej Technikum Żywienia I Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie pod kierunkiem nauczycielek Doroty Pitek, Agnieszki Spały i Moniki Wichy przygotowali wielkanocną ucztę.