Aktualności
Dla uczniów klas mundurowych ZS Nr1 w Opatowie data 1 marca jest szczególnie bliska, ponieważ właśnie tego dnia 2013r. mjr Jacek Kowalik (operator JW GROM) objął patronatem honorowym „mundurówkę”. Ponieważ 1 marca to Dzień Pamięci o Żołnierzach Wyklętych połączono przeszłość z teraźniejszością. Młodzież i nauczyciele wiedzieli, że aby realizować ważne zadania teraz nie wolno zapominać o tym, co działo się wiele lat temu. Na drugą rocznicę objęcia patronatem klas mundurowych, którą obchodzono 5 marca 2015r. przybył mjr Jacek Kowalik, plut rez. „Borys” oraz Anna Żaboklicka – reprezentująca Grupę Reagowania Antykryzysowego z Warszawy.
W mundurówce opatowskiego ZS Nr1 młodzież wychowana jest w duchu patriotyzmu. W szkolnym kalendarzu, wśród dat związanych z wydarzeniami historycznymi, ważne miejsce zajmuje 1 marca. To właśnie ten dzień obchodzony jest jako święto Żołnierzy Wyklętych. Uczniowie, którzy z dumą noszą swój mundur i podziwiają odwagę; bohaterstwo oraz niezłomność żołnierzy - patriotów, przygotowali pod opieką pań: Edyty Gwoździk i Anety Surowieckiej szkolną uroczystość upamiętniającą tych, o których w Polsce na tak wiele lat funkcjonowania systemu komunistycznego zapomniano.
Dnia 4 marca 2015 roku w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie odbył się konkurs „SUDOKU” .Sudoku (jap. 数独 sūdoku?, od sūji wa dokushin ni kagiru, czyli cyfry muszą być pojedyncze) – łamigłówka, której celem jest wypełnienie diagramu 9 × 9 w taki sposób, aby w każdym wierszu, w każdej kolumnie i w każdym z dziewięciu pogrubionych kwadratów 3 × 3 (zwanych „blokami” lub „podkwadratami”) znalazło się po jednej cyfrze od 1 do 9.Do konkursu przystąpiło 27 osób.
Dnia 09.03.2015 w ZS Nr1 w Opatowie gościli uczniowie klas trzecich opatowskich gimnazjów, którzy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pt. ,,Kuchnia pod wulkanem, czyli co jada się w Neapolu’’. Pod okiem starszych kolegów z II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz nauczycielki Agnieszki Frejlich przygotowali potrawy kuchni włoskiej. Wśród dań znalazły się: makaron z sosem bolońskim, 3 rodzaje pizzy, tiramisu, torcik pomarańczowy oraz jabłka pieczone na ostro z serami, żurawiną i orzechami.