Aktualności
W ramach ogólnopolskich przygotowań do Światowych Dni Młodzieży, które odbędą się w Krakowie w 2016 roku, nasza diecezja uczestniczy w peregrynacji symboli zapowiadających to wydarzenie. Są nimi przekazywany kolejnym organizatorom krzyż i ikona Matki Bożej Salus Populi Romani. W dniu 20 kwietnia 2015 r. zagościły one w naszej szkole. Obecnością swoją zaszczycili nas: ksiądz proboszcz dr Michał Spociński, ks. dr Marek Kumór – diecezjalny koordynator Centrum ŚDM, pan starosta Bogusław Włodarczyk oraz wiceprzewodniczący Rady Powiatu pan Robert Kasiński.
W dniu 14 kwietnia 2015 r. w naszej szkole odbyła się kolejna, trzecia w tym roku szkolnym akcja honorowego oddawania krwi. Tradycyjnie akcja była organizowana przez Szkolne Koło PCK. Obsługę medyczną zapewniła Ekipa Wyjazdowa Świętokrzyskiego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Kielcach. Młodzież czerwonokrzyska z klasy I i II TŻiUG ze swym opiekunem Szczepanem Madejem zapewniła sprawną organizację całego przedsięwzięcia.
W dniu 24.03 2015 roku w naszej szkole odbyły się eliminacje szkolne do XV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Zasadach Bezpieczeństwa i Higieny Pracy pod hasłem: „BEZPIECZNIE OD STARTU”.Konkurs organizowany jest przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach, Izbę Rzemieślników i Przedsiębiorców w Kielcach oraz Kuratorium Oświaty w Kielcach. Jego celem jest zwiększenie wśród uczniów wiadomości o bezpieczeństwie pracy i przysługujących prawach pracowniczych.
Kuchnia pachnąca przyprawami i ciesząca nie tylko podniebienie, ale i oko smakoszy, to rozkosz. We wtorek 14 kwietnia 2015 r. w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie odbyły się już po raz kolejny warsztaty kulinarne dla uczniów klas pierwszych Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod kierunkiem p. Doroty Pitek i p. Agnieszki Spały. Zajęcia prowadził doświadczony kucharz pensjonatu ,,Wiatrakowo’’ nad Wisłą w Kazimierzu Dolnym, autor książek kulinarnych – pan Stanisław Lenart.