Aktualności
Młodzi adepci sztuki kulinarnej z klasy II TŻiUG pod kierunkiem pani Agnieszki Frejlich przygotowali uczestnikom „Biwaku Ponury- Nurt” wspaniała niespodziankę. W czasie, gdy „ mundurówka” przemierzała górskie szlaki podążając śladami partyzantów i mjr „Ponurego” korzystając z kuchni Polowej w Nowym Skoszynie „żywieniówka” przygotowała wyśmienity posiłek. Kiedy strudzeni wędrówką i trzydziestogodzinnym szkoleniem, pozbawień snu komandosi i uczniowie klas liceum służb mundurowych ZS Nr1 w Opatowie przybyli na leśną polanę, aby odpocząć przed podsumowaniem „Biwaku”, odkryli kuchnię polową z której unosił się wspaniały zapach.
„Biwak Ponury Nurt’’ to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu ,,mundurówki’’ ZS Nr1 w Opatowie. Uczniowie przygotowują się do niego przez cały rok, by w rocznicę śmierci bohatera Gór Świętokrzyskich- mjr. „Ponurego” Jana Piwnika, uczestniczyć w niezwykłym treningu. Trzydziestogodzinne szkolenie, jakie dla miłośników służb mundurowych z ZS Nr1 przeprowadzili komandosi, budzi podziw i respekt wobec umiejętności i doświadczenia instruktorów: Damiana, Tomka , Adama i Daniela pod dowództwem mjr Jacka Kowalika, byłego operatora GROM - u. To już trzecia edycja „Biwaku Ponury- Nurt ” , którą od początku realizują Edyta Gwoździk i Marek Frejlich, nauczyciele koordynujący pracę klas mundurowych - poinformowała dyrektor ZS Nr 1 w Opatowie pani Magdalena Gdowska. Doświadczenie wyniesione z harcerstwa sprawiło, że dawne przygody wspomnianych nauczycieli i ich przyjaciela mjr Jacka Kowalika procentują. Szkolenia, jakie wspólnie realizują dla młodzieży są przykładem szacunku do przeszłości, munduru i dowodem patriotyzmu.
Początek ciepłej pory roku to czas gdy razem z przyrodą budzimy się do życia. Z każdym dniem chce się nam coraz więcej! Świeci mocno słońce, wpadamy na szalone pomysły i je realizujemy! Uczniowie klasy II TŻiUG z opiekunem p. Agnieszką Frejlich zapragnęli poczuć zapach zbliżających się wakacji, biwaku, ogniska i wspólnie spędzić czas na łonie przyrody. Dlatego dnia 12.06.2015r. na zajęciach pracowni gastronomicznej wyszli poza mury szkoły i przyrządzali aromatyczne potrawy w kuchni biwakowej. Gotowali w węgierskim kociołku wiszącym nad ogniskiem. Poznali przy tej okazji tajniki kucharzenia w plenerze: wybierali miejsce nad bezpieczne ognisko, przygotowali palenisko, rozpalali ogień i podsycali żar, gotowali na ognisku i porządkowali kuchnię obozową.
W dniu 11 czerwca 2015 roku delegacja młodzieży z naszej szkoły wzięła udział w Finale XVIII edycji Festiwalu Kultury Chrześcijańskiej EUTRAPELIA 2015 , który miał miejsce w Stalowej Woli. Jak co roku również i teraz finał stanowi podsumowanie aktywności i działań twórczych młodzieży oraz ich opiekunów z terenu trzech województw: świętokrzyskiego, podkarpackiego i lubelskiego.Myślą przewodnią tegorocznych przeglądów form artystycznych było hasło: „Błogosławieni, którzy czynią pokój”. Spotkanie rozpoczęło się Mszą św. o godz. 9.30 w kościele pw. Opatrzności Bożej w Stalowej Woli, której przewodniczył J.E. Ks. Bp Krzysztof Nitkiewicz.