Aktualności
Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie włączyli się w akcję charytatywną „Ciasto Dobroci” dla Bartusia Kapsy z Ostrowca Świętokrzyskiego. Przekazali oni na aukcję własnoręcznie wykonane świąteczne słodkości - szczególnie przepiękne domki z pierników, które zaprojektowali i upiekli specjalnie na ten cel.
Czwartek 17 grudnia był magicznym dniem w naszej szkole. Na drzwiach pokoju nauczycielskiego pojawiła się tajemnicza karteczka, zaadresowana do nauczycieli z napisem "Dzisiaj wielką prośbę mamy, Mikołajów nie pytamy", na korytarzach zaroiło się od czerwonych czapeczek…, bo dziś zgodnie z obietnicą Mikołaja, ten kto założył czerwoną czapkę nie był pytany. Na dużej przerwie odbył się konkurs na najlepsze przebranie Mikołajkowe a jego zwycięzca (Michał Wasiński z klasy III LOM) z workiem pełnym cukierków ruszył obdarowywać wszystkich zebranych słodyczami.
By dłużej cieszyć się magią Świąt Bożego Narodzenia, młodzież z klas: III TŻ, I TŻ, ITHO pod kierunkiem, pani Agnieszki Frejlich już na początku grudnia rozpoczęła rytuał przygotowań do kiermaszu adwentowego, który odbył się w naszej szkole po raz piąty – dnia 17 grudnia br.Adwent to radosne oczekiwanie, więc w myśl tradycji uczniowie wspomnianych klas spędzali grudniowe dni w atmosferze życzliwości, sprawiedliwego dzielenia się pracą – wykonując własnoręcznie świąteczne ozdoby i piekąc aromatyczne słodkości. Dzięki wytrwałości młodzieży na kiermaszu można było nabyć pudełka pachnące korzennymi pierniczkami, lukrowane choinki, maślane serduszka przekładane konfiturami, orzechowce, kieszonki z jabłkiem i pierniki.
Już od początku grudnia uczniowie klas I i II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowywali się do Świat Bożego Narodzenia. W ramach pracowni gastronomicznej przygotowali wiele wigilijnych i świątecznych potraw. Na pięknie udekorowanym stole królowały: ryby sporządzone na kilka sposobów, a szczególnie śledzie w różnych wersjach w tym propozycja „żywieniówki” – „ śledź po opatowsku”, zupa migdałowa, tradycyjny barszcz czerwony i świętokrzyska wersja wigilijnego barszczu, pierogi z kapusta i grzybami, postne łazanki, wigilijna kasza z sosem grzybowym, paluchy z makiem i orzechami, kompot z suszu z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw, efektowne sałatki z rybami w roli głównej wg pomysłów uczniów TŻiUG, a także wigilijne słodkości w postaci makowych strucli i keksów w nowatorskich aranżacjach.