Aktualności
By dłużej cieszyć się magią Świąt Bożego Narodzenia, młodzież z klas: III TŻ, I TŻ, ITHO pod kierunkiem, pani Agnieszki Frejlich już na początku grudnia rozpoczęła rytuał przygotowań do kiermaszu adwentowego, który odbył się w naszej szkole po raz piąty – dnia 17 grudnia br.Adwent to radosne oczekiwanie, więc w myśl tradycji uczniowie wspomnianych klas spędzali grudniowe dni w atmosferze życzliwości, sprawiedliwego dzielenia się pracą – wykonując własnoręcznie świąteczne ozdoby i piekąc aromatyczne słodkości. Dzięki wytrwałości młodzieży na kiermaszu można było nabyć pudełka pachnące korzennymi pierniczkami, lukrowane choinki, maślane serduszka przekładane konfiturami, orzechowce, kieszonki z jabłkiem i pierniki.
Już od początku grudnia uczniowie klas I i II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowywali się do Świat Bożego Narodzenia. W ramach pracowni gastronomicznej przygotowali wiele wigilijnych i świątecznych potraw. Na pięknie udekorowanym stole królowały: ryby sporządzone na kilka sposobów, a szczególnie śledzie w różnych wersjach w tym propozycja „żywieniówki” – „ śledź po opatowsku”, zupa migdałowa, tradycyjny barszcz czerwony i świętokrzyska wersja wigilijnego barszczu, pierogi z kapusta i grzybami, postne łazanki, wigilijna kasza z sosem grzybowym, paluchy z makiem i orzechami, kompot z suszu z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw, efektowne sałatki z rybami w roli głównej wg pomysłów uczniów TŻiUG, a także wigilijne słodkości w postaci makowych strucli i keksów w nowatorskich aranżacjach.
Wprowadzenie kierunku „Technik hotelarstwa” do oferty edukacyjnej 2015 Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie spowodowało szybkie nawiązanie współpracy z firmami świadczącymi usługi w zakresie sprzedaży bazy noclegowej. W grudniu 2015r. młodzi adepci hotelarstwa odwiedzili pensjonat „Kamienica przy Bramie”. Po wizytach w hotelach „Red” i „Miodowy Młyn” młodzież poznała kolejny rodzaj obiektu świadczącego szeroki zakres usług związany z pobytem gości. Uczniowie zapoznali się z wyznacznikami „pensjonatu” jako turystycznego obiektu hotelarskiego. Zwiedzając „Kamienicę”, przepięknie usytuowaną na opatowskiej Starówce, obserwowali pracę i postawę pracowników.