Aktualności
W dniu 08 marca 2016 roku odbyły się eliminacje centralne czwartej edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Bankach w Poznaniu. Organizatorzy przedsięwzięcia jako miejsce zmagań konkursowych wybrali Collegium Da Vinci, poznańską uczelnie wyższą. Zgodnie z programem na trzeci już etap Olimpiady przybyli tłumnie uczniowie z całej Polski wraz ze swoimi opiekunami, aby wziąć udział w teście egzaminacyjnym składającym się z pytań typu prawda/fałsz oraz pytań otwartych. Komisja Olimpiady Bankowej licznie zaangażowaną młodzież zgromadziła w przestronnej i nowoczesnej auli tej uczelni, nadzorując ze swojej strony właściwy przebieg eliminacji centralnych.
Młodzież klas kończących w tym roku szkolnym ZS Nr1 w Opatowie, a zwłaszcza Liceum Służb Mundurowych, chce swoją przyszłość zawodową związać ze służbami mundurowymi, a głównie z wojskiem. Dyrekcja i nauczyciele szkoły wychodząc naprzeciw zaiteresowaniom uczniów, zorganizowali spotkanie z przedstawicielami Wojskowej Komendy Uzupełnień z Sandomierza. Z ogromnym zainteresowaniem młodzież wysłuchała informacji dotyczących służby przygotowawczej, Narodowych Sił Rezerwowych i szkolnictwa wojskowego. Uczniowie klasy mundurowej, którzy uczestniczyli w wielu szkoleniach, zlotach klas wojskowych, zajęciach na poligonie i strzelnicy, doskonale orientują się, jaka jest specyfika służby wojskowej. To właśnie oni są szczególnie zainteresowani poszarzeniem wiedzy i umiejętnosci, jakie zdobyli podczas nauki w Liceum Służb Mundurowych.
W dniu 20 kwietnia 2016 roku opatowski Zespół Szkół Nr1 przystąpił już po raz trzynasty do uroczystych obchodów programu „Dzień przedsiębiorczości”. Taki projekt edukacji ekonomicznej został zorganizowany przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości w Warszawie, a zrealizowany był pod honorowym patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej – Andrzeja Dudy. W ramach przedsięwzięcia nasi uczniowie wzięli udział w konkursie plastycznym ogłoszonym na terenie tej placówki oświatowej pod hasłem „Przedsiębiorczy uczeń na rynku pracy”. Należy w tym miejscu podkreślić, że nasi uczniowie zaskoczyli nas swoimi kreatywnymi koncepcjami wyrażenia aktywnej postawy w stosunku do przedsiębiorczości.
,,Zapachniała wiosna majem
przyszedł miesiąc upragniony...
Zaczarował nam dni szare,
zmienił w ciepłe, kolorowe…''
Za pasem miesiąc kwiecień, przed nami długi majowy weekend. Uczniowie klas pierwszych Technikum Hotelarskiego oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych postanowili podsunąć wszystkim niezdecydowanym pomysł na udaną ,,majówkę''. Dla miłośników historii i dobrej kuchni polecają klimatyczny ,,mały Rzym'', miasto położone na siedmiu wzgórzach – Sandomierz. Ruszając śladem zabytków architektury, bohaterów historycznych, w poszukiwaniu regionalnych smaków i miejsc noclegowych – 18 kwietnia 2016 roku uczniowie sami wszystko sprawdzili jako przyszli restauratorzy i hotelarze. Spacerując uliczkami królewskiego miasta, wąwozami lessowymi czy bulwarem Wisły, strudzeni turyści powinni wstąpić do uroczych kawiarenek położonych przy Rynku: Koldegardy i Caffe Mała. Doskonałe sałatki, ciabaty i tosty, oraz serwowane na wiele sposobów kawy, naleśniki i pyszne domowe wypieki, będą z pewnością gwarancją smaku i zadowolenia dla najbardziej wymagających konsumentów. Planując kilkudniową ,,majówkę'' w Sandomierzu, jako miejsce noclegu uczniowie polecają kameralny, komfortowy hotelik znajdujący się w pobliżu Starówki – Willę pod Bramą.