Aktualności
Uczniowie Zespołu Szkół nr w Opatowie jak co roku w ostatnim tygodniu października udali się na cmentarz komunalny w Opatowie by uczcić pamięć nauczycieli, żołnierzy, policjantów i innych zmarłych związanych z Ziemią Opatowską. Posprzątano groby bohaterów walk i męczeństwa, którymi od lat zajmują się uczniowie klas mundurowych. Dodatkowo od tego roku „mundurówka” zajęła się niemal zapomnianym grobem przedwojennego policjanta Władysława Migalskiego, który zginął tragicznie w maju 1927r. Nasi uczniowie postanowili, że właśnie ta mogiła zostanie dołączona do pozostałych grobów które są pod stałą opieką młodzieży z Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie.
UWAGA ZMIANY W PLANIE
aktualny plan w zakładce Plan lekcji
kilka zmian w planie w lekcjach i kilka w salach
plan z zastępstwami dostępny w dzienniku elektronicznym
Dobrze prowadzona logistyka produkcji pozwala dobrze funkcjonować na rynku tylko najlepszym firmom. To te przedsiębiorstwa pozwalają tworzyć dobrze rozwijającą się gospodarkę naszego kraju i regionu. Dlatego też logistycy Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie wybrali jako cel swojej kolejnej wycieczki edukacyjnej firmę TABEX-OZMO (Ostrowieckie Zakłady Materiałów Ogniotrwałych). Firma funkcjonująca na rynku od ponad 100 lat, wciąż rozszerza gamę swoich wyrobów, unowocześnia linie technologiczne i park maszynowy, wprowadza nowe technologie oraz dostosowuje produkcję do najnowszych trendów rynku i wymagań klientów. Wprowadzając System Zarządzania Jakością i zdobywając certyfikaty ISO 9001 : 2000 w zakresie „Produkcja wyrobów ogniotrwałych” podkreśla swoją pozycję lidera lokalnej przedsiębiorczości. Chcąc uczyć się zawodu od najlepszych, młodzież Technikum Logistycznego w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie, postanowiła skorzystać z zaproszenia „TABEX-OZMO” i wziąć udział w „zajęciach” na terenie firmy. Tę niecodzienną lekcję poprowadzili: Wiceprezes – Dyrektor ds. Produkcji Pani Lucyna Oleniacz–Mazur i Wiceprezes – Dyrektor ds. Handlu Pan Mariusz Piotrowski. Przyszli logistycy zostali zapoznani z strukturą organizacyjną firmy i schematem procesu produkcyjnego.
W miesiącu październiku dynia była główną bohaterką na zajęciach pracowni gastronomicznej w klasie II TŻiUG. Dynia jest smaczna, modna, to super kosmetyk i skuteczny lek. Beta-karoten, który wpływa na jej barwę to najsilniejszy przeciwutleniacz – chroni przed rakiem. Bogata jest w błonnik, ma mało kalorii przez co dba o szczupłą sylwetkę. Zawarty w niej potas – poprawia pracę serca i układu krążenia. Z kolei pogryzając pestki z dyni dostarczamy sobie kwasy omega-3, które chronią przed miażdżycą, pasożytami i poprawiają pamięć.