Aktualności
Młodzież pierwszej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką Agnieszki Spała uczestniczyła w zajęciach praktycznych w Restauracji Żmigród. Głównym celem zajęć było zapoznanie uczniów z układem organizacyjnym i funkcjonalnym zakładu gastronomicznego, jego wyposażeniem oraz poznanie zakresu obowiązków poszczególnych pracowników restauracji. Uczniowie mogli zobaczyć i zgłębić tajniki funkcjonowania kuchni oraz obserwować proces technologiczny wybranych potraw. Dodatkowym elementem była charakterystyka kuchni naszego regionu, przedstawiona przez szefa kuchni - p. Monikę Dziedzic. Młodzież miała okazję zapoznać się z historią rozwoju lokalu i jego menu, które obfituje w specjały kuchni regionalnej i w dużej mierze bazuje na świeżych, lokalnych surowcach. Poznała zasady przyznawania certyfikatu Szlaku „Świętokrzyskiej Kuźni Smaków”, przeznaczonego dla lokalu gastronomicznego, który w swej ofercie ma dania regionalne oparte na tradycyjnych przepisach i naturalnych składnikach.
Współpraca nauczycieli koordynujących działalność klas mundurowych p.Edyty Gwoździk i p.Marka Frejlicha z Fundacją GROM COMBAT i mjr Jackiem Kowalikiem,przynosi wiele niezwykłych wydarzeń i niespodzianek. Jedną z nich było spotkanie z dowódca GROM płk.Piotrem Gąstałem, który wyjatkowo stał się przewodnikiem i oprowadził młodziez po wystawie ,,Jest w Polsce taka siła.JW GROM-Cichociemni 1990-2015'' zorganizowanej przez Muzeum Powstania Warszwskiego. Pan płk Gąstał przybliżył kadetom ,,Mundurówki'' historię powstania i działalność GROMu.Opowiadał o procesie rekrutacji,wszechstronnych szkoleniach i operacjach, w których uczestniczyli komandosi tej wyjątkowej jednostki. Dowódca z wielka sympatią mówił o swych żołnierzach, podkreslając łączącą ich przyjaźń i braterstwo broni. Podkreślił, że cechami wyróżniającymi operatorów są siła i honor, na któreszczególna uwagę zwracał twórca i pierwszy dowódca GROMu - gen S.Petelicki.
Powiatowy Urząd Pracy w Opatowie w ramach innowacji programowej ,,Młody Przedsiębiorca” zorganizował w dniu 27 października 2016 roku spotkanie z młodzieżą Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie na temat: Planowanie i podejmowanie działalności gospodarczej oraz formalności związanej z prowadzeniem własnej firmy. W spotkaniu uczestniczyła młodzież klas II Liceum Ogólnokształcącego i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Spotkanie odbyło się w formie wykładu i prezentacji pt. Własna firma , oraz ćwiczeń warsztatowych, dyskusji, konsultacji indywidualnych. Młodzież obejrzała film Wytwórni Filmów Szkoleniowych SYNERGIA pt. Czy nadaję się na przedsiębiorcę? Spotkanie poprowadzili doradcy zawodowi z Centrum Aktywizacji Zawodowej Powiatowego Urzędu Pracy w Opatowie.
W roku szkolnym 2016/2017 uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych ZS Nr 1 w Opatowie uczestniczą w XIX Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności. Do eliminacji okręgowych zakwalifikowały się uczennice: Zuzanna Ciach z kl. IV TŻ, Monika Sajda z kl. III TŻ A oraz Karolina Stępień z kl. III TŻ B. Etap Okręgowy XIX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności odbędzie się w Kielcach |w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w dniu 25 listopada 2016r. Uczestniczkom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w dalszych zmaganiach konkursowych.