Aktualności
10 kwietnia 2017 uczniowie klasy pierwszej Technikum Logistycznego pod opieką pana Piotra Cybuli i pani Anny Religi odwiedzili kolejne lokalne przedsiębiorstwo. Tym razem był to oddział firmy Remondis, mieszczący się w Ostrowcu Świętokrzyskim. REMONDIS świadczy usługi dla ponad 30 milionów mieszkańców w 33 krajach świata. Dysponuje siecią 800 własnych instalacji, zatrudnia 32000 pracowników. Rocznie REMONDIS zbiera, przetwarza i sprzedaje w przybliżeniu 30 milionów ton surowców. W ramach usług dla przedsiębiorców REMONDIS zajmuje się zbiórką, transportem, przetwarzaniem lub unieszkodliwianiem odpadów przemysłowych i niebezpiecznych, powstających w różnych sektorach gospodarki. Odpady zagospodarowywane są tak, aby jak najwięcej odzyskanych surowców przekazywać do dalszego obiegu i minimalizować ich uciążliwość dla środowiska.
Uzdolniona artystycznie młodzież z ZS nr 1 w Opatowie działająca w Opatowskim Teatrze Muzycznym przygotowała spektakl "W moim ogrodzie", który został zaprezentowany uczniom z tej szkoły 10 kwietnia 2017 roku. Na spektakl przybyli także zaproszeni goście: kapituła Festiwalu ,,Eutrapelia" – pani Ewa Sęk dyrektor festiwalu, pani Alicja Szewczyk, ks. dr Bogdan Kempa – dyrektor Wydziału Nauki i Wychowania Diecezji Sandomierskiej, ks. dr Michał Spociński – proboszcz parafii pod wezwaniem Św. Marcina w Opatowie oraz pan Tomaz Świątek reprezentujący dyrekcję ZS nr 1 w Opatowie.
Wiosna przybyła a wraz z nią wszystko wokół zazieleniło się i w każdym z nas zakwitła energia i zakiełkowały nowe pomysły. Poczuli to także nauczyciele i uczniowie ZS nr 1 w Opatowie. Z inicjatywy pani Agnieszki Zwolskiej, Edyty Gwoździk, Marty Firmanty, Agnieszki Frejlich, zostały zorganizowane Dni Wielkanocnych Przygotowań, w którym uczestniczyła młodzież z klas I i II LOM, I TL i TMR oraz II TŻiUG. Pani Agnieszka Zwolska ze szkolnej biblioteki odnalazła najstarsze wydania powieści "Chłopi" Władysława Reymonta, aby młodzi czytelnicy mogli poczuć ducha przeszłości. Czytali fragmenty poświęcone zwyczajom obchodzenia Świąt Wielkanocnych. Pojawiły się opisy dotyczące kraszenia jajek, święcenia pokarmów, grzebania śledzia i noszenia żuru, śniadania wielkanocnego oraz dyngusa.