Aktualności
Klasa Technikum Logistycznego w Zespole Szkół nr 1 w Opatowie wzięła udział w VIII KONFERENCJI LOGISTYCZNEJ Z CYKLU „LOGISTYKA OCZAMI STUDENTÓW” pt. „Znaczenie logistyki we współczesnej gospodarce” zorganizowanej i prowadzonej przez wykładowców i studentów Politechniki Rzeszowskiej w Katedrze Systemów Zarządzania i Logistyki. Przybliżyli oni, jak wielkie znaczenie ma zarządzanie i logistyka w gospodarce kraju. Zarządzanie flotą transportową, Elektroniczna obsługa zamówienia, Stacjonarny system logistyczny w Siłach Zbrojnych RP, to tylko niektóre z tematów, które zostały poruszone przez wykładowców.
Minął tydzień od przyjazdu młodzieży z opatowskiej „Żywieniówki” do Evory w Portugalii. Dla wielu uczniów jest to pierwsza zagraniczna eskapada i pierwsze tak bezpośrednie zetknięcie z odmienną kulturą. Pobyt w Evorze to nie tylko niezwykła okazja odbycia egzotycznych praktyk zawodowych. W równej mierze jest to, zgodnie z założeniami europejskiego programu Erasmus Plus, przekraczanie granic, także tych symbolicznych, wyznaczanych przez język, tradycję i obyczaje. Czas w kolebce wielkich odkrywców geograficznych upływa Żywieniówce przyjemnie i naturalnie obfituje w emocje. Nasi kucharze godnie reprezentują społeczność szkolną, zdobywając bezcenne doświadczenie u profesjonalnych pracodawców. Praktykują w 8 punktach gastronomicznych, gdzie pod okiem nie tylko portugalskich mistrzów kuchni, wzbogacają swoją wiedzę i doświadczenie branżowe. Ich zajęcia dotyczą kulinariów portugalskich, ale również kuchni różnych krajów europejskich, afrykańskich, azjatyckich, a zwłaszcza południowoamerykańskich. Głównym powodem pobytu młodzieży jest zdobycie doświadczenia zawodowego.
W piątek o godzinie 14:00 w sali nr 7 odbędzie sie wręczenie dyplomów ostatniej kwalifikacji oraz dyplomów uzyskania tytułu technika wraz z certyfikatami. Zapraszamy tegorocznych absolwentów klas technikalnych.
W piątek, 19 maja 2017r. młodzież z klasy drugiej i trzeciej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wyleciała do Portugalii na trzytygodniowe praktyki zawodowe. W trakcie przygotowań do wyjazdu uczniowie uczestniczyli w zajęciach branżowych, zostali przeszkoleni pod względem językowym, zapoznali się też z wyznacznikami kulturowymi tej części Europy. Głównym celem projektu jest zwiększenie mobilności zawodowej uczestników i dostosowanie ich wiedzy oraz kompetencji do potrzeb rynku pracy, doskonalenie języka angielskiego, zwłaszcza zawodowego, poznanie zasad działania zagranicznych firm branży spożywczej, wymagań stawianych pracownikom, promocji i marketingu, co ułatwi uczestnikom w przyszłości znalezienie zatrudnienia oraz prowadzenie własnych firm.