Aktualności
W dniach 18-19 stycznia 2018r. uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w wizycie edukacyjnej do Poznania. Wyjazd ten był nagrodą w konkursie „Kreatywna Szkoła” zorganizowanym w ramach projektu „Nowoczesna Szkoła Zawodowa - Nowoczesny Region” dla najzdolniejszych i najaktywniejszych uczniów w branży gastronomicznej w województwie świętokrzyskim – powiedziała dyrektor szkoły Magdalena Gdowska. W gronie zwycięzców znaleźli się: Angelika Głodek, Krzysztof Pyza, Aleksandra Toporowska, Daria Kaczmarczyk, Dawid Lebioda oraz Monika Sajda. W trakcie pobytu w Poznaniu uczniowie wraz z przewodnikiem zwiedzili słynny Stary Rynek, z jego ratuszem, pręgierzem, pałacami, kamieniczkami, studzienkami, Wagą Miejską, a także mieli szczęście podziwiać główną atrakcję Starego Rynku czyli Koziołki, które ukazują się tylko 1 raz dziennie o godz. 12.00. Odwiedzili także kościół farny, który jest najpiękniejszym kościołem barokowym w Polsce, a także poznańską palmiarnię, która powstała przed ponad 100 laty i jest największym tego typu obiektem w Polsce. Znajduje się w niej 1000 gatunków roślin z wielu stref klimatycznych świata i 200 gatunków ryb słodkowodnych.
Dnia 10 stycznia młodzież naszej szkoły przystąpiła do etapu podstawowego kolejnej edycji Olimpiady Wiedzy Ekologicznej. W rywalizacji wzięło udział 13 uczniów reprezentujących różne kierunki kształcenia. Do etapu okręgowego, który odbędzie się dnia 14 kwietnia na UJK w Kielcach zakwalifikowali się: Monika Sajda- uczennica klasy IV TŻ i UG oraz Krzysztof Pyza- uczeń klasy III TŻ i UG. Nadrzędnym celem olimpiady jest popularyzowanie wiedzy z zakresu ekologii i ochrony środowiska, zaś dodatkowym atutem dla laureatów i finalistów szczebla centralnego – otrzymanie indeksu wyższej uczelni na kierunkach przyrodniczych. Opiekę merytoryczną nad uczniami sprawowała nauczycielka biologii Agnieszka Frejlich.
W dniach 18 – 19 stycznia 2018 klasa I Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki oraz uczniowie III Technikum Mechanizacji Rolnictwa uczestniczyli w wycieczce na Targi Polagra – Premiery w Poznaniu. Dojazd i targi były dofinansowane przez organizatora targów. Opiekunami wycieczki byli nauczyciele Zespołu Szkół nr1 z Opatowa pan Władysław Polit i pan Grzegorz Popek. Na targach prezentowały się marki branży rolniczej: New Holland, Case IH, John Deere, Claas, Kuhn, Deutz-Fahr, Ursus, Farmtrack, Steyer, Zetor, Landini, Same, Valtra i inne. Młodzież bardzo interesowała się stoiskami prezentowanymi przez wystawców.
Grupa Teatralna działająca przy ZS nr 1 w Opatowie, prowadzona przez panią Edytę Gwoździk, istnieje od ponad 20 lat i ma na swoim koncie wiele artystycznych przedsięwzięć. Kilka dni temu młodzież z tej grupy otrzymała wspaniały prezent- wycieczkę do Zakopanego, którą ufundował starosta opatowski pan Bogusław Włodarczyk. Wyjazd w ośnieżone Tatry był nagrodą za liczne przedstawienia, dużą aktywność i zaangażowanie w artystyczne życie powiatu opatowskiego. Młodzież pod opieką pani Edyty Gwoździk gościła w Pensjonacie ''Kraina smaku'', której właścicielem jest pan Grzegorz Lelek, utytułowany szef kuchni, laureat wielu prestiżowych nagród, który swoje doświadczenie zdobywał zarządzając kuchniami w najlepszych hotelach Krakowa i Zakopanego.
- Eliminacje szkolne 42 olimpiady języka angielskiego zakończone sukcesem!!! Brawo Ola!!!
- Szkolne Koło PCK zaprasza
- Etap szkolny konkursu wiedzy o prawie pracy „Poznaj swoje prawa w pracy”
- OLA MOLISAK PIERWSZA W WOJEWÓDZTWIE 16 W KRAJU W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE JĘZYKA ANGIELSKIEGO
- Uczennice Technikum Hotelarstwa Julia Lipińska i Kinga Chaniecka zakwalifikowały się do etapu okręgowego X Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w Krakowie