Aktualności
Uczennice Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie uzyskały trzy pierwsze miejsca w XI Konkursie Wiedzy o Krajach Niemieckojęzycznych, który odbył się 9 kwietnia 2015r.w Ożarowie pod patronatem Starostwa Powiatowego w Opatowie. Wśród uczestników Konkursu znaleźli się uczniowie trzech szkół ponadgimnazjalnych: Zespół Szkół Nr1 w Opatowie, Liceum Ogólnokształcące im. Bartosza Głowackiego w Opatowie oraz Zespół Szkół w Ożarowie im. Marii Skłodowskiej-Curie. W konkursie młodzież zmierzyła się z zagadnieniami z dziedziny historii, literatury, geografii, polityki oraz przemysłu.
Wielkanoc jest wyjątkowa, bo wiosenna i pełna radości. W naszej kulturze ważnym elementem tych świąt jest obficie zastawiony stół i celebracja śniadania wielkanocnego. Każde danie powinno smakować tego dnia wybornie. Z tej okazji uczniowie klas pierwszych i trzeciej Technikum Żywienia I Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie pod kierunkiem nauczycielek Doroty Pitek, Agnieszki Spały i Moniki Wichy przygotowali wielkanocną ucztę.
Reforma szkolnictwa zawodowego w 2012r. wprowadziła nową formę egzaminów zawodowych. Uczeń technikum musi zdać w ciągu swej czteroletniej nauki w zależności od nauczanego zawodu dwie lub trzy kwalifikacje aby uzyskać tytuł technika. Trzeba zaznaczyć, iż zdanie egzaminu zawodowego jest znacznie trudniejsze niż zdanie matury ponieważ z części pisemnej trzeba uzyskać minimum 50% a z części praktycznej aż 75% aby zaliczyć egzamin - tłumaczy Magdalena Gdowska dyrektor szkoły. Uczniowie Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie egzamin zawodowy zawsze zdawali na bardzo dobrym poziomie, ale tegoroczne wyniki przeszły najśmielsze oczekiwania – 100% uczniów technikum pojazdów samochodowych zdało egzamin praktyczny.
Wiosna na nas
zza firanek zerka,
a pstrokate pisanki
chcą tańczyć oberka.
E. Skarżyńska ,,Wielkanocny stół’’
Koniec postu, pora zapomnieć o śledziu! Za kilka dni Wielkanoc. Zbliża się czas obfitości: jajka faszerowane na różne sposoby, pieczone mięso i pasztety, lekkie sałatki pełne nowalijek, żur z kiełbasą i chrzanem, puszyste baby i aromatyczne mazurki. Do tego stół – nakryty białym obrusem, przystrajany baziami, pisankami, pachnącymi kwiatami. Ma jednoczyć rodzinę, sprzyjać zwierzeniom i dać poczucie bezpieczeństwa.