Obchodzony w październiku Światowy Dzień Żywności oraz Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem, to dobra okazja do pogłębienia świadomości młodzieży na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienia poczucia solidarności w walce  z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.


Z tej okazji uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w cyklu zróżnicowanych zajęć, których głównym założeniem było przybliżenie młodzieży wiedzy o stanie wyżywienia i żywienia ludności na świecie oraz zwrócenie ich uwagi na ilość marnowanego jedzenia.
W ramach zajęć z geografii, uczniowie  klas pierwszych brali udział w prelekcjach pod hasłem „Wyżywić ludność świata” oraz obejrzeli wzruszający film pt. „Nakarmić świat”.
Uczniowie klas starszych, w zakresie zajęć z przedmiotów zawodowych uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych, podczas których sami planowali działania ograniczające marnowanie żywności i czynności zmierzające do maksymalnego wykorzystywania surowców spożywczych.
 Na pracowni gastronomicznej młodzież klas II i III zgodnie z intencją: „Rozważnie gotuję, żywności nie marnuję”, przygotowała potrawy z artykułów spożywczych, które według statystyk są najczęściej niewykorzystywane w całości i wyrzucane.
Dodatkowo uczniowie klas pierwszych przygotowali plakaty dotyczące wizualizacji globalnych problemów związanych z żywnością i wyżywieniem we współczesnej cywilizacji. Z dostarczonych prac plastycznych przygotowano ciekawą wystawę w sali nr 57 i na szkolnym korytarzu.  
Opiekę merytoryczną nad obchodami Światowego Dnia Żywności i Międzynarodowego Dnia Walki z Ubóstwem sprawowały nauczycielki: Dorota Pitek, Elżbieta Sabat, Agnieszka Spała, Monika Wicha.