28 listopada 2017r na zaproszenie Marszałka Województwa Świętokrzyskiego Adama Jarubasa, reprezentacja Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie, gościła na konferencji ,,Innowacja edukacyjna – nowe możliwości zawodowe”, zorganizowanej w Best Western Grand Hotel w Kielcach. Celem spotkania, było przedstawienie założeń nowego projektu finansowanego przez Unię Europejską w ramach EFS, dotyczącego kreatywnego i dualnego modelu kształcenia zawodowego. Konferencję otworzył Marszałek Adam Jarubas a prowadził Grzegorz Orawiec – Dyrektor Departamentu Polityki Regionalnej UMWŚ. Uczestnikami spotkania byli też; Kuratorium Oświaty, Ministerstwo Rozwoju, Wojewódzki Urząd Pracy, Instytut Szkolenia Zawodowego z Austrii oraz przedstawiciele pracodawców i przedsiębiorców z woj. świętokrzyskiego.

Nasi uczniowie godnie reprezentowali szkołę na szczeblu województwa, prezentując głównie słodkie wyroby, przygotowane przez klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Prezentacja naszej szkoły, wzbudziła wielkie zainteresowanie wśród uczestników, nie tylko ze względu na walory smakowe ale także wizualne i estetyczne. Dlatego właśnie to nasi uczniowie zostali poproszeni przez pana Marszałka, aby asystować mu przy uroczystym wręczaniu nominacji do Komitetu Sterującego w/w projektem. Szkołę reprezentowali; Martyna Świrk, Martyna Kwiatkowska, Michał Kozakiewicz – wszyscy z kl. II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz nauczyciele; Monika Wicha i Tomasz Świątek.