×

Błąd

Błąd krytyczny rozszerzenia [sigplus]: Proces generowania biblioteki obrazów Graphics Draw (gd) lub ImageMagick (imagick) musi być włączony w konfiguracji środowiska PHP, aby można było generować miniaturki.

Błąd krytyczny rozszerzenia [sigplus]: Proces generowania biblioteki obrazów Graphics Draw (gd) lub ImageMagick (imagick) musi być włączony w konfiguracji środowiska PHP, aby można było generować miniaturki.

naglowek 2016 1 PL01 KA102 025053

Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych już po raz kolejny mają możliwość doskonalenia swoich umiejętności zawodowych na stażu trzytygodniowym poza granicami kraju w Portugalii. Celami projektu jest wsparcie stażystów w zdobywaniu nowych kwalifikacji i umiejętności zawodowych, poznanie zawodowego języka obcego w stopniu umożliwiającym podstawową komunikację oraz kultury, tradycji i metod organizacji pracy kraju przyjmującego. Zdobycie wyżej wymienionych doświadczeń polepszy szanse na start zawodowy przyszłych pracowników i ułatwi im znalezienie atrakcyjnego zajęcia w branży gastronomicznej. Celem drugoplanowym projektu jest potwierdzenie nabytych umiejętności przez dokument Europass Mobility, honorowany na terenie Unii Europejskiej.

Przed wyjazdem na staż, uczniowie uczestniczą w zajęciach z znajomości kultury, historii i tradycji kraju przyjmującego Portugalii oraz przygotowania językowego. Ponadto na zajęciach z pracowni gastronomicznej poznają tajniki kuchni portugalskiej. Uczniowie TŻiUG podczas zajęć praktycznych w szkole przygotowali kilka potraw inspirowanych tradycyjną kuchnią portugalską. Towarzyszyła im przy tym tradycyjna portugalska muzyka Fado, która jest najpełniejszym muzycznym obrazem Portugalii. Przyszli stażyści posługiwali się w kuchni językiem angielskim, ponieważ będą go używać przez całe trzy tygodnie pobytu w Evorze. Nad całością czuwały nauczycielki: p. Magdalena Jakubowska – przygotowanie językowe, p. Agnieszka Zwolska – przygotowanie kulturoznawcze (receptury kulinarne), zaś nad smakami Portugalii czuwali opiekunowie pracowni gastronomicznej: Dorota Pitek, Agnieszka Spała, Monika Wicha i Agnieszka Frejlich.

Nasi uczniowie przygotowali:

- dorsza ma różne sposoby: dorsz ẚ Bras, dorsz ẚ Lagareiro, dorsz zapiekany ze śmietaną

- caldo verde (zielona zupa)

- zupa krem z kalafiora zabielana śmietanką z chrupiącymi grzankami i serem

- chocolate churico - czekoladowy salceson

- fasolka po portugalsku

- tartinki z pastą z oliwek

- omlet portugalski z ziemniakami, papryką i cebulą

- zapiekany ser feta pod warzywną pierzynką

- rossos czyli gorące słońce Portugalii

- sałatka z krewetkami smażonymi z czosnkiem, papryczką chili, pomidorami koktajlowymi i rukolą

- pão doce, czyli słodki portugalski chleb

- açorda de Camarão - sycąca zupa chlebowa z krewetkami

- cozido a Portuguesa - portugalski gulasz z kociołka.

Wszystkie potrawy smakowały wymielicie

{gallery}/2017/tydz_kuch_port_4_2017{/gallery}