Uczniowie z Technikum Żywienia u Usług Gastronomicznych ze szkoły „Na Górce” mieli okazję uczestniczyć w niecodziennych zajęciach nauki zawodu. „W ramach Targów Gastronomicznych „Warsaw Gastro Show” w Nadarzynie nasi uczniowie wzięli udział w niezwykłych lekcjach, które poprowadzili specjaliści z zakresu techniki i technologii gastronomicznej. Zależy nam na tym, aby młodzież poznawała swój zawód w praktycznym wymiarze ponieważ takie umiejętności będą w przyszłości procentowały.” - powiedziała Magdalena Gdowska – dyrektor Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie.

Część teoretyczną stanowiła seria wykładów, dzięki którym młodzież dowiedziała się, jak działają piece konwekcyjne, poznała zasady dynamicznej obróbki żywności czy sposoby wykorzystania ziół w kuchni. Kolejny etap tej części stanowiło seminarium poświęcone żywieniu w placówkach oświatowych oraz dietetyce jako nauce przyszłości prowadzone przez naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Dużym powodzeniem wśród opatowskiej młodzieży cieszyły się warsztaty poświęcone przygotowywaniu sushi – prowadzone przez specjalistę i sędziego w zawodach sushimasterów oraz popisowy pokaz Kevina Aistona - rozbioru tuńczyka błękitnopłetwego. Ciekawym doświadczeniem dla przyszłych techników żywienia był udział w Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górniaka. Specjalista wprowadził młodych adeptów sztuki kelnerskiej w arkana serwisu niemieckiego, francuskiego i synchronicznego. Omówił szczegółowo rodzaje i sposób zastosowania zastawy i bielizny stołowej, a także scharakteryzował proces obsługi kelnerskiej. Szczególnie spektakularne okazały się pokazy baristyczne dla uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych, zwłaszcza popisy żonglera- baristy – uczestnika programu telewizyjnego „Mam talent”. Po serii wykładów i pokazów młodzież wreszcie mogła zrelaksować się, oglądając pokazy gotowania przygotowane przez gości specjalnych: Ewy Wachowicz, Karola Okrasy, Tomasza Jakubiaka i najmłodszego uczestnika programu telewizyjnego „Master Chef” – Bartka Adamskiego. Smakowitym uzupełnieniem uczestnictwa w „Warsaw Gastro Show” była degustacja potraw przygotowywanych przez mistrzów sztuki kucharskiej. W kulinarnym podróżowaniu swoich uczniów wspierali opiekunowie: Monika Wicha, Agnieszka Spała, Agnieszka Mianowska i Tomasz Świątek.