W miesiącu październiku dynia była główną bohaterką na zajęciach pracowni gastronomicznej w klasie II TŻiUG. Dynia jest smaczna, modna, to super kosmetyk i skuteczny lek. Beta-karoten, który wpływa na jej barwę to najsilniejszy przeciwutleniacz – chroni przed rakiem. Bogata jest w błonnik, ma mało kalorii przez co dba o szczupłą sylwetkę. Zawarty w niej potas – poprawia pracę serca i układu krążenia. Z kolei pogryzając pestki z dyni dostarczamy sobie  kwasy omega-3, które chronią przed miażdżycą, pasożytami i poprawiają pamięć.

Dlatego nieprzypadkowo była głównym składnikiem pysznych jesiennych potraw. Podpowiadamy co można z niej ugotować na obiad, kolację lub deser . Oprócz znanej zupy wypróbowaliśmy dania z kurczakiem, indykiem, wołowiną, kaszą i warzywami, w które obfitują polskie pola. Na słodko proponujemy tarty, drożdżowe bułeczki i tradycyjne placki z nutą dyniową w tle. Popularne jesienne warzywo było dla nas także inspiracją na różne aranżacje stołu. Zobaczcie sami…