‘English Day’ to dzień ustanowiony przez UNESCO w 2010 roku i obchodzony 23 kwietnia każdego roku. Celem jest propagowanie języka angielskiego na świecie, który nazywany jest ‘world language’ – ‘lingua franca’. Tego dnia odbywają się różnorakie imprezy mające na celu przybliżanie historii, kultury i innych osiągnięć związanych z językiem.  Czytanie książek, wieczory poetyckie, oraz inne wydarzenia promują język angielski.  Uczniowie Technikum Żywienia postanowili uczcić ‘English Day’ w zupełnie inny sposób niż dotychczas.  Na zajęciach praktycznych przygotowali  kilka tradycyjnych potraw angielskich i amerykańskich, chcąc w ten sposób pokazać jak różnorodna i ciekawa jest kuchnia angielska. Oryginalność kuchni angielskiej wynika z faktu, że stanowi ona różnorodną mieszankę wielu rodzimych i kolonialnych tradycji oraz wpływów.

Typowy dzień każdego Anglika zaczyna się w pierwszej kolejności od tradycyjnej angielskiej herbaty. Jest ona nieodzownym elementem tradycyjnego angielskiego menu. Na śniadanie składa się najczęściej szklanka soku pomarańczowego, sałatka owocowa, owsianka, płatki z mlekiem lub tosty z marmoladą popijane herbatą lub kawą. Z nieco bardziej sycących potraw Anglicy jadają na śniadanie jajka smażone na bekonie z dodatkiem pomidorów i grzybów.  W angielskim menu niezwykle ważne miejsce zajmuje mięso, głównie jagnięcina i wołowina oraz ryby i owoce morza. Nieco rzadziej jada się tam kurczaka, indyka czy wieprzowinę. Dania przygotowywane przez Brytyjczyków to najczęściej potrawy łatwe, szybkie i stosunkowo proste. Coraz większą wagę przywiązują oni do spożywania wyszukanych i smacznych posiłków oraz ich walorów estetycznych, które dla wielu z nas są bardzo  ważne i odgrywają znaczącą rolę podczas każdego posiłku.  Charakterystycznymi dla Brytyjczyków potrawami jest tzw. beefburger czyli zwyczajny hamburger z wołowiną i warzywami, pudding, ptyś wypiekany na słono czy zapiekane z ziemniakami warzywa. Ponadto w tamtejszym menu króluje tradycyjna pomarańczowa marmolada (bardzo gorzka)   Wraz z nauczycielką języka angielskiego p. Elżbietą Chebą, uczniowie klasy I TŻ przygotowali menu i receptury w języku angielskim wybranych dań. Ponadto, w trakcie przygotowywania i podawania potraw  posługiwali się językiem angielskim. Pieczę nad wykonaniem dań sprawowały nauczycielki: p. Dorota Pitek, p. Agnieszka Spała, oraz p. Monika Wicha – opiekunki pracowni gastronomicznej. Zapachy rozchodzące się po korytarzach szkolnych rozbudziły apetyty u niejednego ucznia. Potrawy przygotowane przez uczniów były wyśmienite. DELICIOUS

Nasi wyśmienici kucharze przygotowali:

• Polsko – angielską zupę połączoną włoskim akcentem

• Irlandzką zupę ziemniaczaną – Irish potato soup

• Angielskie śniadanie –full English breakfast

• Jajka po szkocku – Scotch eggs

• Brytyjskie hamburgery - beefburger

• Ciasto marchewkowe – Carrot cake

• Amerykańskie muffiny – American Muffins

• Ciasto czekoladowe – chocolate fudge cake