W tym roku  Światowy Dzień Zdrowia przypadający 7 kwietnia 2016r. obchodzony był pod hasłem „Pokonaj cukrzycę!”. W promowanie wiedzy o cukrzycy aktywnie włączyli się uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie oraz ich opiekunki Dorota Pitek, Agnieszka Spała i Monika Wicha. Działania rozpoczęły się już w połowie marca.  Pierwszym ich etapem był wykład „Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna XXI wieku” przygotowany przez pielęgniarkę szkolną Eleonorę Wicha, a także zajęcia tematyczne podczas lekcji zasad żywienia i pracowni gastronomicznej. W drugim etapie działań młodzież TŻiUG przystąpiła do teoretycznego  Konkursu Wiedzy Diabetologicznej. Spośród 50 uczestników wyłoniono siedem najlepszych dziewcząt, które przystąpiły do etapu  praktycznego pt. „Dieta diabetyka w praktyce”.

Etap ten rozegrał się w dniu 7 kwietnia 2016r. i polegał na wykonaniu w szkolnej pracowni gastronomicznej opracowanych na zajęciach zasad żywienia posiłków zgodnych z zaleceniami diety dla osób chorych na cukrzycę. Uczennice przyrządziły i zaprezentowały do oceny komisji konkursowej  znakomite potrawy:

• Monika Sajda z klasy II TŻA – kurczaka w sosie pomarańczowo – imbirowym, surówkę z warzyw wiosennych z dipem koperkowym i deser owocowy w koszyczkach z jabłek;

• Klaudia Gaweł z klasy II TŻB – kurczaka zapiekanego w warzywach z kaszą gryczaną, sałatkę a la  grecką i gruszkę zapiekaną z orzechami i serem ricotta;

• Iwona Gardynik z klasy III TŻ – łososia zapiekanego ze szpinakiem na tagliatelle i koktajl brzoskwiniowo – malinowy;

• Patrycja Socha z klasy II TŻA – udka w ziołach z kaszą jaglaną i warzywami wiosennymi oraz  koktajl owocowo – warzywny na bazie jarmużu;

• Anita Legwant z klasy III TŻ – gazpacho z selerem naciowym, fajite z kurczakiem i salsą pomidorowo – czosnkową;

• Aleksandra Fitek z klasy III TŻ – kremową zupę szpinakową z nutą czosnkową i jajem poszetowym oraz cukinię faszerowaną kaszą jaglaną i warzywami;

• Patrycja Nowakowska z klasy III TŻ – chili z wołowiną i czerwoną fasolą i  surówkę z roszponki i prażonego słonecznika.

Jury w składzie : lekarz medycyny -Marzena Kwapisz, pielęgniarki-  Teresa Chodorek i Eleonora Wicha, inspektor promocji zdrowia PSSE  Maria Mroczkowska, dyrektor szkoły - Magdalena Gdowska, nauczycielki – Monika Wicha, Dorota Pitek i Agnieszka Spała oceniało zgodność potraw z zaleceniami kuchni dla diabetyków, wygląd potraw i sposób podania, a także ich walory smakowe. Wybór zwycięzców był bardzo trudny, ponieważ jak powiedziała przewodnicząca jury doktor Marzena Kwapisz – „Wszystkie potrawy zostały  przygotowane na bardzo wysokim poziomie i doskonale spełniały wymagania dietetyczne”. Ostatecznie komisja konkursowa I miejsce przyznała Iwonie Gardynik, II miejsce Klaudii Gaweł i III - Oli Fitek. Wszystkie uczestniczki kulinarnych zmagań otrzymały dyplomy i nagrody rzeczowe ufundowane przez nauczycielki przedmiotów zawodowych.