W środę 23 marca 2016r. uczniowie klas IIB i IV TŻiUG uczestniczyli w zajęciach warsztatowych w Restauracji „Bałtowski Zapiecek”. Restauracja ta przygotowuje smaczne i aromatyczne potrawy wykonane z lokalnych produktów. Szef Kuchni stworzył wyjątkowe menu, w którym dominują smaki charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego. Nie boi się także  eksperymentowania uzyskując zaskakujące, ale zawsze miłe dla podniebienia efekty. Umiejętnie łączy prostotę z wyrafinowaniem. Wizyta w restauracji rozpoczęła się od zwiedzenia obiektu i zapoznania  młodzieży z organizacją zakładu, poszczególnymi jego działami i drogą jaką przebywa surowiec, a następnie produkt w procesie produkcyjnym.  Dalsze zajęcia składały się z trzech etapów, podczas których uczniowie zgłębiali wiedzę z zakresu przygotowywania i ekspedycji potraw, obsługi klienta oraz oceny organoleptycznej przygotowanych dań. W znakomicie wyposażonej, profesjonalnej kuchni „Bałtowskiego Zapiecka” pod kierunkiem jej szefa  uczniowie przygotowali: zupę - szot dyniowy z prażonymi pestkami o nucie limonki i imbiru oraz danie główne  - gołąbek z kaszy pęczak i mięsa z  pomidorami concasse, chipsem z boczku  i ziemniaczanym puree.

Dyrektor obiektu pani Emilia Wójcik zapoznała  uczniów  z organizacją restauracji i zasadami obsługi gości. Przekazała także wiele praktycznych i bardzo cennych uwag niezbędnych w prawidłowych relacjach gość – kelner. Uczniowie w znakomitych humorach zasiedli do degustacji przygotowanych potraw. Tą drogą uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie wraz z nauczycielkami Agnieszką Spała i Moniką Wicha dziękują właścicielom obiektu państwu Lichotom za możliwość uczestniczenia w zajęciach, zaś pani dyrektor Emilii Wójcik i szefowi kuchni za ciepłe przyjęcie.