Po wielu dniach postu i zadumy przychodzi pora na radosne świętowanie – za kilka dni Wielkanoc i najważniejsze śniadanie w roku. Do wspólnych przygotowań kulinarnych pani Agnieszka Frejlich z uczniami Technikum Żywieniowego zaprosiła w tym roku gimnazjalistów klas III. Młodzież naszej szkoły 18.03.2016r. zafundowała młodszym kolegom, skrócony kurs gotowania oraz warsztaty plastyczne, które poprowadziła pani Monika Masternak. Z papieru, tkaniny, drutu i szkła własnoręcznie wyczarowano dekoracje do aranżacji świątecznego stołu. W myśl powiedzenia przyświecającemu temu wydarzeniu by zaprosić wiosnę do stołu. Młodzież przygotowała potrawy tradycyjne, ale w bardziej nowoczesnej odsłonie. Pełne witamin i minerałów smaczne i zdrowe, kuszące oko wielobarwną kolorystyką. I tak zamiast żuru serwowano – zupę chrzanową lub marchwiowo – pomarańczową, jaja faszerowane na cztery sposoby, jarskie i mięsne, do tego roladki szpinakowe, serowo – ogórkowe podawane na pierzynce z marchewki, jabłka i rzodkiewki.

Nie mogło zabraknąć słodyczy – dostojne drożdzowe baby tym razem miały formę koszyczków zaś mazurki, czekoladowy, kajmakowy z orzechami, migdałami i chałwą zniknęły w mig w ustach nastolatków. Wszystkie potrawy przygotowane tego dnia, znalazły się na pięknie udekorowanym stole, a wspólny posiłek pozwolił nawiązać nowe znajomości i poczuć przedsmak tego co czeka nas za kilka dni.

Wesołego Alleluja dla gimnazjalistów, naszych uczniów i nauczycieli – uczcijmy go wyjątkowymi specjałami.