Z początkiem marca przyroda budzi się do życia. My też wyganiamy resztki zimy ze wszystkich kątów, powoli szykując się do Wielkanocy. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z nową wiosenną energią zabrali się do przygotowywania świątecznych potraw. A jako, że polska Wielkanoc nie obejdzie się bez typowo polskich specjałów uczniowie przygotowali: tradycyjny żur, zupę chrzanową, białą kiełbasę w cieście francuskim, przeróżne propozycje przystawek z jaj, sałatki, sosy. Wielkanoc to już  wiosenny czas,  dlatego na stole musi być obficie i bardzo kolorowo, aby puścić w niepamięć Wielki Post i zimę. Ozdobą wielkanocnych stołów są puszyste  lukrowane baby, wyśmienite serniki i kolorowe mazurki, które  znakomicie udały się „naszym kucharzom” i królowały w wielkanocnym menu.

Wszystko co musi zagościć na świątecznym stole uczniowie żywieniówki przygotowali łącząc tradycję z nowatorstwem, a zasady kuchni polskiej z kulinarną fantazją.

PRZEPIS NA UDANE ŚWIĘTA WIELKANOCNE:

10 jajek, 4 farbki - maluj szlaczki i kokardki, 3 barany, 2 zajączki, białych bazi duże pączki. Metr kiełbasy, kilo szynki i słodkości ze dwie skrzynki. 5 wiaderek pełnych wody - w poniedziałek dla ochłody!

 

„Smacznego jajeczka i kruchego ciasteczka! Wesołego, rodzinnego świętowania i biesiadowania. Pozdrowienia serdeczne - świąteczne!” przekazują uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z nauczycielkami: Dorotą Pitek, Agnieszką Spała i Moniką Wicha.