Już od początku grudnia uczniowie klas I i II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowywali się do Świat Bożego Narodzenia. W ramach pracowni gastronomicznej przygotowali wiele wigilijnych i świątecznych potraw. Na pięknie udekorowanym stole królowały: ryby sporządzone na kilka sposobów, a szczególnie śledzie w różnych wersjach w tym propozycja „żywieniówki” – „ śledź po opatowsku”, zupa migdałowa, tradycyjny barszcz czerwony i świętokrzyska wersja wigilijnego barszczu, pierogi z kapusta i grzybami, postne łazanki, wigilijna kasza z sosem grzybowym, paluchy z makiem i orzechami, kompot z suszu z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw, efektowne sałatki z rybami w roli głównej wg pomysłów uczniów TŻiUG, a także wigilijne słodkości w postaci makowych strucli i keksów w nowatorskich aranżacjach.
Unoszący się w szkole zapach świątecznych smakołyków wszystkich wprowadził w radosny nastrój. Do prawdziwej świątecznej atmosfery zabrakło tylko śniegu. Ale i w tym przypadku młodzież wykazała się kreatywnością i aby tradycji stało się zadość zbudowali zimową wioskę. W ramach pracowni gastronomicznej wykonali malownicze domki z piernikowego ciasta, udekorowane lukrem. Nie zabrakło także innych bożonarodzeniowych atrybutów w postaci choinek, piernikowych serc i mufinek. Piernikowe chatki stanęły do konkursu. Wybór był bardzo trudny. Ostatecznie jury postanowiło przyznać :
I miejsce – Weronika Duda,
II miejsce Justyna Religa,
III miejsce Klaudia Grabowiec
oraz wyróżnienia Marcel Przygoda, Weronika Grabda i Karolina Bień.
Pełni świątecznych inspiracji uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pragną udostępnić Państwu niezawodną recepturę na Boże Narodzenie:
Składniki:
Miarka apetytu Kostka ciepłej atmosfery Szczypta niespodzianek i prezentów Romantycznego aromatu kilka kropel Wypieków „na twarzy” Szklankę życzliwości Kilka łyżek słodkich chwil Grono najbliższych przyjaciół i rodziny
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać i zaprawić gorącą mieszanką pięknych chwil. Przelać do czystego naczynia miłości, udekorować licznymi uściskami i samymi życzliwościami, posypać drobnymi upominkami i wspomnieniami. Piec w aromacie przyjaźni i zrozumienia. Podawać na talerzu akceptacji i zaufania! Spożywać w gronie najbliższych! Świątecznego
Smacznego dla wszystkich! Życzą Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielkami Dorotą Pitek, Agnieszką Spała i Moniką Wicha.