W najbliższym czasie będzie sporo okazji do biesiadowania – Wigilia, Boże Narodzenie, Sylwester, Karnawał. Zasiądziemy w gronie najbliższych i przyjaciół do rodzinnych obiadów, uroczystych kolacji i spotkań towarzyskich. Aby każdez nich było wyjątkowe i niezapomniane zadbajmy o ich oprawę czyli oryginalną aranżację stołu, udekorujmy mieszkania. Pamiętajmy, że liczy się nasza kreatywność i wcale nie są potrzebne drogie ozdoby. Atmosferę eleganckiego lokalu przenieśmy sami do domu.  Klasa III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod kierunkiem pani Agnieszki Frejlich przygotowała dla Was na zajęciach Pracowni obsługi konsumenta kilka inspiracji do aranżacji stołu, stosownie do okazji.

Ponadto na szkoleniu przeprowadzonym przez doświadczonego kelnera pana Waldemara Kędziorę utrwaliła sobie zasady rządzące etykietą przy stole. Młodzież uczyła się o rodzajach nakryć do stołu i właściwym serwowaniu posiłków, sztuce formowania serwetek i wykonywaniu eleganckich dekoracji. Uzyskała także wyczerpujące informacje na temat predyspozycji do zawodu kelnera i pracy w gastronomii. Z dużym zainteresowaniem spotkały się ciekawostki z wieloletniej pracy pana Waldemara Kędziory w różnych restauracjach oraz tym jak należy postępować z odmiennymi typami osobowościowymi konsumentów. Podsumowaniem zajęć z cyklu „Zaproszenie do stołu” był wyjazd młodzieży do Multikina w Kielcach na projekcję filmu „Ugotowany” z Bradleyem  Cooperem w roli głównej. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że nie tylko smaczny posiłek, ale i jego właściwa oprawa to dopiero prawdziwa uczta dla zmysłów.