26 listopada odbyły się kolejne zajęcia warsztatowe uczniów opatowskiej "Żywieniówki” w ramach współpracy z restauracją Hotelu Red w Ostrowcu Św., mające na celu rozwijanie kulinarnej kreatywności i umiejętności młodych adeptów sztuki kulinarnej. W warsztatach udział wzięli uczniowie drugiej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz ze swoimi opiekunami D. Pitek i A. Spała. Młodzi ludzie z zachwytem obserwowali niezwykłe kulinarne umiejętności reprezentowane przez kucharza Macieja Staniszewskiego i jego zespół.

Młodzież pracując w grupach ćwiczyła pracę zespołową, wykonywała czynności zasadnicze przygotowania potraw i ich prezentacji, wykorzystując różne grupy produktów spożywczych. Cześć uczniów doskonaliło umiejętności obróbki wstępnej surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego i wiele innych elementów potrzebnych w pracy zawodowej kucharza.Przygotowanie dań zgodnie z instrukcją, pod czujnym okiem zawodowych kucharzy, ale z użyciem własnej kreatywności i pomysłów, było dla naszej młodzieży wyzwaniem, z którym doskonale sobie poradzili. Czas spędzony z szefami kuchni był dla młodzieży idealną okazją do dyskusji i zdobycia nowych doświadczeń m. in. na temat nowości kulinarnych, technik gotowania i tajników łączenia ze sobą składników w niepowtarzalne smaki. Przekonali się, że gotowanie to ciężka praca, ale także wspaniała atmosfera i zabawa.Ta niecodzienna lekcja na długo zapadnie uczniom w pamięci. Z niecierpliwością czekamy na kolejne zajęcia.