„W kuchni rządziła śliwka
Kuchnia w odcieniach fioletu …”

Choć większości z nich nie znajdziemy w tradycyjnych kalendarzach, nazywamy je świętami, gdyż umownie obchodzone są każdego roku przez rzeszę ludzi z całego świata.

W dniach 12.10.2015r.- 16.10.2015r. w naszej szkole „żywieniówka” miała swoje Dni Śliwki. Na całym świecie uprawia się kilka tysięcy gatunków śliwek. U nas największą popularnością cieszą się: węgierki, renklody, mirabelki i uleny. Robimy z nich kompoty, powidła i desery, pieczemy z nimi ciasta; doskonale sprawdzają się też w wersji wytrawnej np. ze schabem czy boczkiem. Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października. Wiele tracimy, nie uwzględniając śliwki w swoim jadłospisie. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników (witaminy A,C,E,B6,K, polifenole, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik), które dbają o nasze zdrowie i urodę.

Znając podstawowe zasady żywienia uczniowie klas drugich Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod okiem nauczycielek Doroty Pitek, Agnieszki Spały i Moniki Wicha, chcąc uczcić Święto Śliwki przygotowywali potrawy, w których królowała śliwka. Menu przygotowane przez młodzież było bogate i urozmaicone, bo przecież potrawy ze śliwek to nie tylko powidła, ciasta i kompoty… Uczniowie przygotowali różnorodne przystawki: śliwki w boczku, koreczki z serem pleśniowym orzechami i śliwkami, na ciepło przyrządzili zupę śliwkową i jej świętokrzyską wersję-garus, pierogi ze śliwkami, knedle ziemniaczane i serowe nadziewane śliwką, pieczony schab ze śliwką, piersi kurczaka z sosem śliwkowym na nutę orientalną, pieczone żeberka z fioletowym owocem. Słodkim akcentem były ciasta: ciasto kruche, drożdżowe i czekoladowe oczywiście ze śliwką oraz kompot ze śliwek. Na uwagę zasługuje pomysłowość i kreatywność naszych uczniów. Przyrządzone przez nich wg własnych receptur  surówki ze śliwką w roli głównej okazały się strzałem w dziesiątkę i z pewnością zachwyciły by podniebienia smakoszy. Podsumowaniem Dni Śliwki była aranżacja podania i wspólna degustacja przygotowanych potraw.