Wiosna na nas

zza firanek zerka,

a pstrokate pisanki

chcą tańczyć oberka.

E. Skarżyńska ,,Wielkanocny stół’’

Koniec postu, pora zapomnieć o śledziu! Za kilka dni Wielkanoc. Zbliża się czas obfitości: jajka faszerowane na różne sposoby, pieczone mięso i pasztety, lekkie sałatki pełne nowalijek, żur z kiełbasą i chrzanem, puszyste baby i aromatyczne mazurki. Do tego stół – nakryty białym obrusem, przystrajany baziami, pisankami, pachnącymi kwiatami. Ma jednoczyć rodzinę, sprzyjać zwierzeniom i dać poczucie bezpieczeństwa.

Wielkanoc to czas wyjątkowy i taki powinien być stół – radosny, obfity i piękny. Uczniowie klasy II technikum żywieniowego po kierunkiem p. A. Frejlich na zajęciach pracowni gastronomicznej zaaranżowali uroczyste śniadanie wielkanocne. Polecamy potrawy lekkie i proste w wykonaniu – smaczne i zdrowe. A dyrekcji, nauczycielom, wszystkim kolegom i przyjaciołom naszej szkoły życzymy wspaniałych Świąt i cudownej wiosny, wesołego Alleluja!