Dnia 09.03.2015 w ZS Nr1 w Opatowie gościli uczniowie klas trzecich opatowskich gimnazjów, którzy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pt. ,,Kuchnia pod wulkanem, czyli co jada się w Neapolu’’. Pod okiem starszych kolegów z II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz nauczycielki Agnieszki Frejlich przygotowali potrawy kuchni włoskiej. Wśród dań znalazły się: makaron z sosem bolońskim, 3 rodzaje pizzy, tiramisu, torcik pomarańczowy oraz jabłka pieczone na ostro z serami, żurawiną i orzechami.

Oprócz przygotowania dań gimnazjaliści zobaczyli pokaz profesjonalnego zastawienia stołu na imprezę okolicznościową. Mieli też okazję obejrzeć prezentację multimedialną na temat Neapolu i tamtejszej kuchni, przygotowaną przez Iwonę Gardynik kl. II TŻ. Warsztaty zakończyła wspólna degustacja ugotowanych potraw. Gimnazjaliści tego dnia poczuli się jak profesjonalni kucharze, z wielkim zapałem zaangażowali się  zarówno w przygotowanie dań jak i ich serwowanie. Zmęczeni, ale niezwykle dumni z siebie stwierdzili, że zajęcia te wprowadziły ich we wspaniały świat sztuki kulinarnej. Wszyscy zgodnie potwierdzili,  że trud włożony w przygotowanie potraw, dał im wiele satysfakcji, a swoją najbliższą przyszłość wiążą właśnie z tym kierunkiem i tą szkołą. Gimnazjalistów zainteresowanych nauką w TŻiUG zapraszamy do uczestnictwa w zajęciach praktycznych „pracownia gastronomiczna” po wcześniejszym ustaleniu terminu.