Aktualności
W dniach 18- 19 października 2013 r. 65 uczniów klas mundurowych Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie uczestniczyło w obozie szkoleniowo - integracyjnym w Chotowej. Podczas pobytu uczniowie „mundurówki" szkolili się w zakresie samoobrony, musztry, podnosili poziom swojej sprawności ogólnej na ściance wspinaczkowej, a także przeszli szkolenie w parku linowym o czterech stopniach trudności. Niezapomnianych wrażeń każdemu uczestnikowi zgrupowania dostarczyła tzw. „Tyrolka", czyli zjazd na linie o długości 380 m. nad zalewem, znajdującym się przy ośrodku.
Nauczyciele języków obcych w Zespole Szkół Nr 1 w Opatowie regularnie uczestniczą w szkoleniach metodycznych, seminariach i szkoleniach językowych. Priorytetowym działaniem jest udział nauczycieli w akcji Comenius – „Mobilność kadry szkolnej" realizowanej w ramach programu Komisji Europejskiej „Uczenie się prze całe życie". Celem projektu jest podniesienie kompetencji nauczycieli poprzez udział w zagranicznych kursach językowych. W październiku bieżącego roku nauczycielka języka angielskiego w ZS Nr 1 w Opatowie, p. Elżbieta Cheba, uczestniczyła w dwutygodniowym kursie językowo – metodyczno - kulturowym „Language, Methodology and Culture" w szkole językowej English Language Centre w Brighton w Wielkiej Brytanii.
Rafał Kucharski, absolwent Technikum Technologii Żywności w Zespole Szkół Nr 1 w Opatowie, obecnie szef kuchni Internatu w/w szkoły
Czym się Pan kierował wybierając taki, a nie inny kierunek kształcenia?
Mając 15 lat, tak naprawdę nie do końca mamy sprecyzowane swoje zainteresowania i nie jesteśmy w stanie jasno powiedzieć, co chcielibyśmy w życiu robić. W moim przypadku było inaczej. Od dziecka lubiłem pomagać w kuchni- gotowaniu i właściwie taka praca była moim marzeniem. Najpierw ukończyłem szkołę zawodową, kierunek kucharz w Zespole Szkół Nr 1 w Opatowie. Następnie technikum żywności w tej samej szkole. Kierunek kształcenia, który wybieramy, powinien być zgodny z naszym zamiłowaniem do tego co chcemy w życiu robić. Gotowanie jest sztuką, pasją, a tego nie da się wyuczyć, trzeba mieć do tego serce.
W dniu 18 października 2013 r. w Zespole Szkół nr 1 w Opatowie odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Mistrzem ceremonii był szef kuchni kieleckiej restauracji Monte Carlo pan Paweł Ptaś. W pierwszej części spotkania uczniowie obserwowali profesjonalny pokaz przygotowania zalewajki świętokrzyskiej i medalionów wieprzowych ze szpinakiem zapiekanych z serem oraz poznali zasady procesu technologicznego przetwarzania surowców w produkt gotowy. Kolejnym etapem warsztatów kulinarnych było samodzielne wykonanie wylosowanych przez zespoły uczniów potraw.