Aktualności

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pt. „Kuchnia tradycyjna w nowoczesnej odsłonie”. Zajęcia prowadził pan Łukasz Wasik – szef kuchni Restauracji „Lokalna” w Górnie, który przekonał wszystkich, że z prostych składników można wyczarować wyjątkowe smaki. Uczestnicy z podstawowych, lokalnych surowców techniką dekonstrukcji sporządzali standardowe potrawy obiadowe w wersji XXI wieku.

Easter Tea Time czyli kolejna lekcja języka angielskiego z cyklu „Na pograniczu kultur”, tym razem poświęcona obrzędom wielkanocnym. Ulubione zabawy Brytyjczyków: turlanie oraz szukanie jajek czekoladowych. Celebrowanie świątecznych spotkań przy filiżance herbaty z mlekiem koniecznie i obligatoryjnie maleńkie kanapeczki z zielonym ogórkiem. Wyśmienita kawa kusi zapachem i zachęca do degustacji ciasteczek. Polskie tradycje są reprezentowane przez przepyszne kiełbasy, jajeczne dania jak również mazurki i wielkanocne baby. Na Górce łączymy obyczaje więc: Happy Easter czyli Wesołych Świąt Wielkiej Nocy.

W piątek 4 kwietnia uczniowie klas drugich naszej szkoły wzięli udział w lekcji w kinie „SOCIAL MEDIA - być czy nie być?”, która odbyła się w OOK w Opatowie. W pierwszej części uczniowie wysłuchali prezentacji dotyczącej wpływu social mediów na funkcjonowanie ludzkiego mózgu i sposobu postrzegania świata oraz zagrożeń wynikających z ciągłego przebywania w sieci.
