1 grudnia 2013 r. uczniowie pierwszej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie mieli okazję uczestniczyć w Warsztatach kulinarnych. Pod opieką nauczycielki prowadzącej zajęcia w ramach pracowni gastronomicznej – Agnieszki Frejlich odbyli kilkugodzinne szkolenie w gościnnych murach opatowskiej restauracji Żmigród. Po niespełna czterech miesiącach teoretycznej nauki adepci sztuki kulinarnej mogli zapoznać się z funkcjonowaniem profesjonalnej kuchni. Właściciel restauracji, Wojciech Walczak, oprowadził młodzież po obiekcie, zarówno po części dostępnej dla gości, jak i po pomieszczeniach , do których wstęp ma tylko personel lokalu.

Restaurator przedstawił historię Żmigrodu i zdradził tajemnicę jego nazwy. Zanim młodzież wkroczyła do kuchni, jeden ze żmigrodzkich kelnerów zaprezentował pokaz obsługi kelnerskiej. Nauczył przyszłych techników rozróżniać naczynia składające się na zastawę stołową i obszernie objaśnił ich funkcje. Prawdziwą wirtuozerię zademonstrował jednak dopiero przy składaniu serwet i poruszaniu się z wyładowaną po brzegi tacą. Kolejny etap szkolenia obejmował instruktaż obsługi barmańskiej. Rozróżnianie licznych rodzajów szkła okazało się nie lada wyzwaniem, przy którym parzenie kawy w ciśnieniowym ekspresie wydało się dziecinną igraszką. Centralnym punktem warsztatów była wizyta w restauracyjnej kuchni. Szefowa kuchni cierpliwie tłumaczyła, do czego służy sprzęt niezbędny do przygotowywania potraw, np. piec konwekcyjno – parowy czy wilk do warzyw. Po części teoretycznej odbył się pokaz obróbki produktów i przygotowania potraw. Młodzież mogła również zwiedzić zaplecze restauracyjne: magazyny chłodnicze do przechowywania warzyw, a także obejrzeć pokaz dezynfekcji jaj. Przyszli technicy mogli również zadawać pytania, byli ciekawi, jak wygląda gospodarka odpadami oraz co oznacza tajemniczy skrót HACCP. Warsztaty zakończyła degustacja żmigrodzkiej pizzy.