Za oknem wirują kolorowe liście, zrobiło się melancholijnie – to już jesień. Dlatego zgodnie z rytmem przyrody uczniowie kl. II TŻiUG wraz z nauczycielami ZS Nr1 w Opatowie – p. Agnieszką Frejlicha i p. Dorotą Pitek postanowili kulinarnie przygotować się do nowej pory roku . W związku z tym po raz kolejny gościł w murach ZS Nr1 w Opatowie pan Stanisław Lenart – kucharz pensjonatu ,,Wiatrakowo’’ nad Wisłą w Kazimierzu Dolnym, autor książek kulinarnych. 19.09.2014 roku ten znakomity gość poprowadził warsztaty kulinarne ,,Smaki jesieni’’. Pierwszą część szkolenia wypełniła projekcja filmu dotyczącego preorientacji zawodowej. Uczniowie mogli zobaczyć, jakie cechy powinna posiadać osoba pracująca w kuchni w zgranym i uzupełniającym się zespole. Bohater filmu Jamie Oliver, słynny brytyjski kucharz, mając ogromne doświadczenie w zjednywaniu ludzi, zarażaniu ich swoim entuzjazmem, często edukuje młodych kucharzy i przygotowuje ich do samodzielnego prowadzenia restauracji.
Była to znakomita lekcja dla naszej młodzieży. To wspaniałe móc uczyć się od najlepszych – powiedziała p. Agnieszka Frejlich. Drugą część warsztatów stanowiły zajęcia praktyczne, podczas których młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali pod czujnym okiem mistrza aromatyczne potrawy, wśród których królowała zapiekanka ze szpinakiem i pieczarkami oraz kurczak w sosie cytrynowym. Zwieńczeniem warsztatów była degustacja przygotowanych potraw. Stoły udekorowane w jesiennej scenerii, zachęcały do poznawania ciekawych smaków. Pośród darów jesieni – jabłek, gruszek, słoneczników i owoców dyni, uwagę przykuwały wielobarwne sałatki i potrawy. Na zakończenie spotkania pan Stanisław Lenart przekazał na ręce nauczycieli i dyrekcji szkoły naczynia do przygotowywania potraw bez tłuszczu i przypraw. Nasz wspaniały gość podkreślił jak ważne jest tradycyjne zdrowe żywienie i gotowanie.