W dniu 4 kwietnia 2014 roku uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej o kierunku kucharz Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie w ramach projektu Edukacja Zawodowa w Praktyce - „Mój zawód - zawodem kluczowym dla regionu" realizowali zadania zawodowe: „Sporządzanie i ekspedycja regionalnego posiłku świętokrzyskiego" i „Świętokrzyskie śniadanie wielkanocne". Po intensywnych przygotowaniach na zajęciach stacjonarnych i e-learningowych uczestnicy projektu podzieleni na pięć, czteroosobowych grup przygotowali wyśmienite potrawy regionalne. Na stołach pojawiły się: zalewajka świętokrzyska, zupa cebulowa, żur, kugiel - baba ziemniaczana, pierogi, klops, paszteciki, roladki z kurczaka, sałatka Żmigród, kawa po opatowsku, muffiny capuccino, baby i mazurki wielkanocne oraz wiele innych wspaniałości.

W sali zaaranżowanej w klimacie wiosenno - wielkanocnym odbyła się degustacja z udziałem dyrekcji w osobach Pani Magdaleny Gdowskiej oraz Pana Tomasza Świątka, szefa kuchni Pana Rafała Kucharskiego, oraz nauczycieli uczestniczących w projekcie EZWP: Pani Doroty Pitek, Pani Moniki Wichy, Pana Jerzego Lulina, Pana Piotra Cybuli i innych gości. Podczas zajęć rozstrzygnięty został konkurs na najładniej udekorowany stół. Fundatorem nagród w postaci koszyków opatowskich słodkości był prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opatowie pan Roman Marchewka.

Młodzież realizująca zadanie zawodowe wykazała duże zaangażowanie i profesjonalizm. Taka forma pracy przyniosła uczniom - uczestnikom projektu wiele satysfakcji i jednocześnie wzbogaciła ich wiedzę oraz umiejętności, a także udoskonaliła warsztat pracy. Podczas zajęć kulinarnych uczniowie rozwinęli umiejętności pracy w grupie, a także świetnie się bawili. Nabyte doświadczenia zostaną z pewnością wykorzystane zarówno w dalszym etapie kształcenia zawodowego jak i przyszłej pracy zawodowej.