W dniu 26 września 2013 roku Zespół Szkół Nr 1 w Opatowie był gospodarzem i współorganizatorem Wojewódzkich Targów Pracy i Edukacji w ramach projektu „OHP jako realizator usług rynku pracy". Głównym organizatorem targów byli: Świętokrzyska WK OHP, Ośrodek Szkolenia Zawodowego w Opatowie oraz Punkt Pośrednictwa Pracy w Opatowie . Imprezę otworzył Jerzy Górski - Wojewódzki Komendant OHP w Kielcach. Renata Wicha - zastępca Wojewódzkiego Komendanta OHP w Kielcach. Starostwo Powiatowe w Opatowie reprezentował Marek Gołasa - Kierownik Wydziału Oświaty, Kultury, Kultury Fizycznej Turystyki. W targach udział brali przedsiębiorcy, firmy państwowe i prywatne, bankowcy, szkoły. Licznie przybyła młodzież szkół średnich i bezrobotni powiatu opatowskiego.

Dyrektor ZSZ Nr 1 w Opatowie - Tomasz Świątek w krótkim wystąpieniu podkreślił rolę szkoły jako placówki kształtującej młodego człowieka nie tylko w konkretnym zawodzie, ale przede wszystkim jak nauczyć go jak efektywnie odnaleźć się na trudnym, współczesnym rynku pracy.Młodzież Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie zaprezentowała się w programie artystycznym podczas którego przedstawiła wszystkie zawody i kierunki kształcenia nauczane w tutejszej szkole. Spektakl spotkał się z gorącym przyjęciem publiczności, zaproszeni goście wielokrotnie nagradzali artystów gromkimi brawami. W programie pokazali swoje umiejętności: Magdalena Stępień, Leszek Głąb, Dominik Feldman, Jadwiga Borek, Agnieszka Skoczkowska, Sebastian Czysz, Dominik Kaczmarski, Patrycja Sajda, Grzegorz Włodarczyk, Mateusz Firmanty, Jakub Banaś, Przemysław Książka, Mariusz Tomaszewski, Mateusz Florys, Michał Dul, Karol Markiewicz, Grzegorz Tokarski, Michał Pisarski, Patryk Iwaniak, Piotr Krawczyk, Mateusz Jędras, Arkadiusz Glebowicz, Patryk Żyła, Damian Kotwa, Wojciech Dominik, Filip Włodarczyk, Damian Sykutowski, Ewelina Dragan, Karol Grunt. Pomysłodawcami i reżyserami spektaklu byli nauczyciele Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie: Agnieszka Dydo – Mianowska, Iwona Winiarczyk – Kapsa i Waldemar Domagała. Goście mogli skorzystać z bufetu, potrawy serwowali uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy zadbali również wystrój. Motywem przewodnim dekoracji stołów była złota polska jesień.