Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pt. „Kuchnia tradycyjna w nowoczesnej odsłonie”. Zajęcia prowadził pan Łukasz Wasik – szef kuchni Restauracji „Lokalna” w Górnie, który przekonał wszystkich, że z prostych składników można wyczarować wyjątkowe smaki. Uczestnicy z podstawowych, lokalnych surowców techniką dekonstrukcji sporządzali standardowe potrawy obiadowe w wersji XXI wieku. Efekty były znakomite: krupnik po nowemu, kotlet de volaille w odsłonie fusion, pierś z kurczaka supreme, jadalny mech z zielonej pietruszki, kokosowe purée marchewkowe, mufiny ziemniaczane z ciasta filo z suszonymi pomidorami i serem dopracowane w najdrobniejszym szczególe.
Nie zabrakło motywu eko – kuchni. Na deser przygotowano pyszny wegański biszkopt na mleku migdałowym z borówką amerykańską. Przyszli adepci sztuki kulinarnej pracowali zgodnie z zasadami zero waste i slowfood. Potrawy wyglądały pięknie i smakowały wyśmienicie.
Szkoła na Górce serdecznie dziękuję Panu Łukaszowi Wasikowi i Restauracji Lokalna za współpracę.