Dodatkowe kwalifikacje zawodowe zdobyli uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczący w kursie baristycznym, realizowanym w ramach projektu „Profesjonaliści z regionu opatowskiego – podniesienie jakości szkolnictwa branżowego”.

Kurs był połączeniem zajęć praktycznych z wiedzą teoretyczną na temat kawy, sposobach jej parzenia, profesjonalnym sprzęcie oraz akcesoriach baristycznych. Prowadzący szkolenie p. Waldemar Mucha przybliżył młodzieży zagadnienia związane m. in.: z historią i kulturą picia kawy, różnymi gatunkami kaw i ich cechami jakościowymi, sposobami przygotowania i serwowania oraz wpływem właściwego dobierania i proporcji składników na jakość napojów kawowych. Meritum szkolenia stanowiła praktyczna nauka obsługi ekspresu ciśnieniowego, przygotowywania i kontroli jakości espresso oraz spieniania mleka i sporządzania różnych rodzajów kaw. Dodatkowym elementem były ćwiczenia z dekorowania aromatycznych napojów kofeinowych fantazyjnymi wzorami - latte art. Sporządzone przez młodzież kawy nie tylko kusiły aromatem, ale również intrygowały formą wizualną.

Zdobytą wiedzę i cenne umiejętności praktyczne potwierdzone certyfikatem, uczestnicy kursu mogą wykorzystać zarówno w życiu codziennym, jak i w przyszłej pracy.