W ramach doradztwa zawodowego organizowanego przez Zespół Szkół nr 1, uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 w Opatowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych przygotowanych przez młodzież Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Było to wyjątkowe wydarzenie, które połączyło naukę z zabawą i wzbudziło wiele pozytywnych emocji wśród uczestników. Spotkanie podzielone było na trzy części, podczas których nasi goście zdobywali wiedzę w zakresie prawidłowego odżywiania, nakrywania stołów oraz sztuki kulinarnej. Na początku spotkania uczennice „Żywieniówki” omówiły zasady prawidłowego odżywiania, podkreślając znaczenie różnorodności oraz szczególną rolę warzyw i owoców w codziennej diecie. Kolejna część warsztatów poświęcona była estetyce podawania posiłków. Młodzież zaprezentowała poprawne rozmieszczenie zastawy stołowej. Pokazała różne formy składania serwetek- od prostych form po bardziej ozdobne kształty. Dzieci z entuzjazmem uczyły się tworzyć ozdoby z serwetek, które mogą wzbogacić każdy posiłek, od codziennego obiadu po uroczyste spotkania. Ostatnia część zajęć to wspólne gotowanie. Młodzież zaprezentowała podstawowe techniki kulinarne, zwracając szczególną uwagę na bezpieczne korzystanie z urządzeń i narzędzi kuchennych. Wspólnie ze swoimi młodszymi kolegami przygotowała trzy smaczne i zdrowe dania: • pierogi z nadzieniem warzywnym- klasyczne danie w nowej odsłonie, które było również doskonałą okazją do poznania tradycyjnych technik kulinarnych, • zapiekankę warzywno-mięsną – danie pełne smaku i wartości odżywczych, • owoce pod kruszonką- prosty i pyszny deser, który zachwycił uczestników. Goście z dużym zaangażowaniem uczestniczyli w każdym etapie zajęć. Podczas warsztatów, gospodarze zadbali o tworzenie przyjaznej atmosfery, wzajemną pomoc i motywowanie dzieci. Pokazali, że gotowanie może być świetną zabawą. Dla młodzieży TŻiUG, to cenne doświadczenie w planowaniu i organizacji pracy oraz rozwijanie umiejętności interpersonalnych. Zajęcia nie tylko przybliżyły młodszym uczniom tajniki gotowania, ale także pokazały możliwości zawodowe, jakie niesie ze sobą kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.