Kulinarne tradycje, folklor, lokalne produkty, zdrowie i do tego wyśmienita uczta w ZS nr 1 w Opatowie dla uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowana za sprawą niesamowitych gości – pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Modliborzyc. Warsztaty odbyły się w listopadzie i były okazją do zapoznania młodzieży z dziedzictwem kulinarnym regionu, regionalnym produktem oraz ze zdrowym żywieniem poprzez wykorzystanie w kuchni produktów pochodzących od najbliższych producentów własnych upraw. Przygotowane potrawy zwierały produkty lokalne takie jak jagoda kamczacka zwana super owocem lub superfoods.

Pierwszą część spotkania poprowadziła właścicielka Jagodowego Pola, plantatorka jagody kamczackiej – pani Ewelina Bielecka-Pielszkiewicz. Wygłosiła ona wykład na temat właściwości, działania i wykorzystania w kuchni super owocu – jagody kamczackiej podczas którego młodzież miała możliwość degustacji tłoczonego na zimno soku 100% z jagody, prawdziwej bomby witaminowej – oczywiście z jagód z naszej plantacji, owoc soczysty, smaczny nadający się do wszystkich deserów i przetworów, ma kwaskowaty smak, ale można go zneutralizować cukrem – mówiła pani Ewelina.

Druga część warsztatów to przygotowanie dań. Gospodynie zaprosiły uczniów do wspólnego gotowania opowiadając im o każdym z dań, ciekawostkach na temat składników i sposobie przygotowania. Motywem przewodnim była oczywiście jagoda kamczacka. Pierogi z jagodami ze śmietanką na słodko, makaron z musem, gofry z frużeliną , koktajle i smoothe to tylko niektóre arcydzieła kulinarne, które były przygotowane podczas zajęć warsztatowych. Spotkanie zakończyła wspólna degustacja wyrobów, wymiana kulinarnych doświadczeń, a jego główny cel to kultywowanie lokalnych tradycji połączonych z nowymi smakami. Serdecznie dziękujemy paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Modliborzycach za inspirujące najęcia kulinarne.