Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ogólnopolskim projekcie POPOJUTRZE ZAWODOWO - innowacja „EKO-LOGIKA. Sztuka roślinnego gotowania”, będącego odpowiedzią na nowe trendy w żywieniu i gastronomii. Uczennice klasy IV TŻiUG wzięły udział w cyklu warsztatów kulinarnych, podczas których zdobyły nowe kompetencje zawodowe w zakresie praktycznych umiejętności stosowania wegańskich przepisów gastronomicznych i wykorzystywania technik kulinarnych stosowanych w kuchni roślinnej. Pogłębiły także dotychczasową wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania oraz wpływu wyborów konsumenckich na stan środowiska naturalnego. Dziewczęta pod kierunkiem trenera pana Łukasza Wasika - szefa kuchni kieleckiej restauracji „Żółty Słoń” odbyły kulinarną podróż przez wege kuchnie Azji i Europy. Wspólnie przygotowane potrawy, które zachwycały aromatem i niezwykłym smakiem, to m. in.: warzywne sajgonki, zupa PHO z wędzonym tofu i mlekiem migdałowym, zielone curry z jackfruitem, deser z kokosowej tapioki z musem mango- marakuja, smuf z melona i szpinaku z nasionami chia, pieczone bakłażany w pomidorach z tofu, consomme z kiszonego ogórka, à la Wellington z kalafiora i puree z topinamburu, wegańskie muffiny z owocami, koktajl z zielonych ogórków i gruszki, tatar z awokado i zielonego ogórka, krem z kasztanów z karmelizowaną żurawiną i prażonymi migdałami, filet rybny z selera, ciasto czekoladowe bez glutenu i cukru. Udział w projekcie dał jego uczestniczkom mnóstwo niezapomnianych wrażeń organoleptycznych i stał się swoistą inspiracją zawodową i osobistą.