Od 17 do 30 marca w słonecznej Andaluzji 18 osobowa grupa młodzieży z klas II i III Technikum Hotelarstwa - „Hotelarz Team” i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych - „Żywieniówka Team” zdobywała nowe doświadczenia skrupulatnie wykorzystując cenne wskazówki hiszpańskich mentorów.

Profesjonalne podejście młodzieży do obowiązków i zaangażowanie w powierzone im zadania zostało nagrodzone ocenami celującymi. Niepowtarzalna atmosfera w pracy, podnoszenie umiejętności językowych, sympatia współpracowników oraz duma opiekunów to tylko niektóre walory pobytu w Maladze. Należy podkreślić ,że kiedy ”Hotelarz Team” specjalizował się w służbie pięter, sali restauracyjnej czy gastronomii „Żywieniówka Team” przygotowywał wyśmienite śniadania, brunche, lunche i pyszne desery. Po kilku godzinach praktyk uczniowie wykorzystywali czas wolny na rozwijanie własnych zainteresowań, również artystycznych, co zaowocowało urzekającymi budowlami na plaży Morza Śródziemnego. Globtroterzy ze Szkoły „Na Górce” weekendy spędzali na wycieczkach fakultatywnych. Odwiedzili Grenadę zachwycającą różnorodnością stylów architektonicznych. Największe wrażenie zrobiła na nich budowla z listy UNESCO- czerwona twierdza mauretańskich kalifów Alhambra z XIII wieku. Kolejna atrakcja wyjazdu to zwiedzanie Malagi. Spacer po mieście młodzież z „Górki” rozpoczęła od zakupów na lokalnym targu. Zapachy owoców morza, ryb i przypraw z dominującym rozmarynem i szafranem wypełniały halę bazaru i towarzyszyły uczniom aż do późnych godzin wieczornych. Kolejne etapy wycieczki: Twierdza Alcazaba i zamek Gibralfaro, potem Teatr Rzymski i Muzeum Picassa. Słoneczna Andaluzja uwodziła uczniów Technikum Hotelarstwa i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych nie tylko gajami oliwnymi i drzewami pomarańczowymi ale również tapasami i paellą długo gotowaną na świeżym powietrzu. W czasie pobytu uczniowie byli zakwaterowani w Hotelu Parasol Garden o wysokim standardzie, zapewniającym komfort i różnorodność posiłków w formie szwedzkiego stołu.

Kolejny pobyt młodzieży ze Szkoły „Na Górce” na Costa del Sol możliwy był dzięki wieloletniej współpracy ZS nr 1 w Opatowie z Fundacjami „Możesz Więcej” i „Efekt Motyla” z Kielc.